Home » Vakantietip

Voorbereidingen voor je eerste bergbeklimming

Je eerste bergbeklimming moet je natuurlijk goed voorbereiden. Dit brengt niet alleen veel voorpret met zich mee, maar ook een hoop werk. Hier zijn een paar tips om je op weg te helpen.

Kennis en kunde is het allerbelangrijkste. Hoewel spannende filmpjes en mooie foto’s een beklimming van de Grossglockner er misschien eenvoudig uit laten zien, is zo’n tocht puntje bij paaltje niet voor iedereen weggelegd. Tijdens cursussen en doormiddel van veel trainen leer je alle vaardigheden en kom je er ook achter of zo'n klimming ook écht iets voor jou is!

Cursussen 

Zorg ervoor dat je bekend bent met basistechnieken. Denk hierbij aan algemene vaardigheden in de bergen, zoals staptechniek, weten hoe je veilig sneeuw- en ijsvelden oversteekt, en hoe je moet navigeren. Maar ook meer specifieke technieken kunnen goed van pas komen, zoals het vastmaken van een klimgordel, het gebruik van karabiners en het leggen van knopen. Een goede kennis van reddingstechnieken kan van onschatbare waarde zijn in noodsituaties. Om aan al die kennis en vaardigheden te komen, is het een goed idee om vooraf cursussen te volgen bij een bergsportvereniging. 

De juiste uitrusting

Ook de juiste uitrusting is cruciaal tijdens het bergbeklimmen. Denk aan stevige schoenen, warme kleding in lagen, een goede rugzak, en niet te vergeten, een stevige set klimuitrusting. Deze sets omvatten klimtouwen, harnassen, helmen, karabiners, stijgijzers, en andere essentiële veiligheidsuitrusting. Zorg ervoor dat alles goed past en in goede staat verkeert voordat je vertrekt.

Nog een tip: pas je uitrusting aan aan het soort beklimming dat je gaat maken. Als je bijvoorbeeld spullen kan achterlaten in een berghut, om ze op weg naar beneden weer op te pikken, is het handig om je reisspullen zo in te delen dat je ze snel kan verdelen en alles netjes geordend houdt. Bijvoorbeeld met packingcubes, waarmee je alles makkelijk kan sorteren. 

Teamwork makes the dream work

Voordat je op pad gaat, moet je je bestemming natuurlijk ook grondig onderzoeken. Elk berggebied heeft zijn eigen unieke kenmerken en uitdagingen. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van het weer, de terreinomstandigheden en eventuele vergunningen die nodig zijn. Het is vaak verstandig om een lokale gids in te schakelen. Die kent het terrein nóg beter. Dat is overigens niet alleen veilig, maar ook leuk, want tussendoor kan zo’n gids je soms ook wijzen op bijzondere plekken. 

Tot slot, bergbeklimmen is een teaminspanning. Zoek een ervaren klimpartner, ga dus samen met een gids op weg en overweeg om lid te worden van een bergsportvereniging die tochten en expedities organiseert. Samenwerken met anderen vergroot niet alleen de veiligheid, maar ook het plezier omdat je de ervaring kan delen. 

 

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!