Home » Vakantietip
voordelen van een vouwwagen

Vouwwagens: een ideaal kampeermiddel

Hou je wel van kamperen, maar is een klein tentje niks voor jou? En heb je ook geen zin om met een enorme caravan achter je aan de bergen in te rijden? Overweeg dan eens om met een vouwwagen op pad te gaan. Niet zo zwaar als een caravan, comfortabeler dan een tent en wél dat fijne kampeer-gevoel.

Een vouwwagen is in feite een tent die gebouwd is op het chassis van een aanhangertje. Je kunt ze niet los van elkaar halen, de aanhanger is voor een groot deel de bodem van de tent. Met een handig systeem is een vouwwagen vaak in een korte tijd op te zetten en weer in te vouwen.

Wat maakt een vouwwagen nou praktisch?

Alseerst is er natuurlijk de ruimte. Vouwwagens zijn er in alle soorten en maten, maar de meesten bieden genoeg ruimte om met een gezin comfortabel te kamperen. Daarom zie je vaak gezinnen met een vouwwagen op pad gaan. Natuurlijk kun je ook een grote tent meenemen, maar moderne hoge kwaliteit vouwwagens hebben een groot voordeel ten opzichte van grote tenten. Het vouwsysteem is vaak uitgerust met veren en andere makkelijke systemen, waardoor opzetten veel minder moeite kost.

Een ander groot voordeel is dat een vouwwagen vaak een kleine keuken aan boord heeft. Geen gepruts met wankele brandertjes dus, maar een vaste plek waar je pannen stabiel op het vuur staan. In vouwwagens zit zo’n keukentje op een plek waar je onder een overkapping droog kan koken, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je tent door de warmte beschadigt, of erger.  

Misschien wel het grootste voordeel van een vouwwagen is dat bij veel vouwwagens de slaapplekken in de bak van de aanhanger zitten. Met andere woorden: je slaapt hoog en droog een stukje van de grond. Geen kans dus, dat je ’s nachts last hebt van een steen onder je matje, kou die van de grond optrekt of in geval van noodweer: een plens regenwater die je slaapzak in loopt. En dus kun je in een vouwwagen weer wél genieten van het rustgevende geluid van tikkende regendruppels op het tentdoek. 

Natuurlijk, al die gemakken heb je met een caravan ook, maar het voordeel van een vouwwagen boven een caravan is dat de meeste vouwwagens ingevouwen een stuk kleiner en lichter zijn dan een caravan. Campings die caravans mijden, laten vouwwagens vaak wel toe, omdat ze kleiner en lichter zijn. Zo heb je op bijvoorbeeld de stille Franse natuurkampeerterreinen meer keus.

Maar ook op weg heeft een vouwwagen zo z’n voordelen. Op hoge bruggen en bergpassen vangt een caravan vaak heel wat wind. Een lage vouwwagen heeft daar een stuk minder last van, waardoor je veel rustiger en meer ontspannen achter het stuur zit. 

Dat maakt een een vouwwagen vaak ook goedkoper. Doordat ze kleiner en lichter zijn dan een caravan, verbruik je minder brandstof onderweg en je na aanschaf betaal minder stallingskosten. Ook fijn: je hebt minder snel te maken met extra tol voor je aanhanger, omdat vouwwagens vaak lichter zijn dan caravans. Dat geldt overigens niet altijd. Of je extra tol moet betalen hangt af van waar je rijdt en hoe zwaar je aanhanger is. Check van te voren altijd even op je kentekenbewijs wat je mee mag rijden en kijk bijvoorbeeld bij de ANWB  welke tolregels er voor de route naar jouw vakantiebestemming gelden. Dat scheelt een onaangename boete.

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen