Home » Vakantietip
dolomieten

Waarom de Dolomieten als een van de mooiste gebergte van Europa worden gezien

De Dolomieten worden vaak beschouwd als een van de mooiste gebergten van Europa. Deze imposante bergketen trekt jaarlijks miljoenen toeristen en natuurliefhebbers van over de hele wereld. Er zijn verschillende redenen waarom dit gebergte wordt geprezen als een van de meest adembenemende natuurgebieden van Europa. 

Geologische kenmerken

De Dolomieten staan vooral bekend vanwege de bijzondere geologische kenmerken. Het gebergte dankt haar naam aan een bijzondere steensoort: dolomiet. Dat is een gesteente wat ontstaan uit kalksteen. Het contrast tussen de bleekgrijze rotsen en de omliggende groene valleien en bossen maken de Dolomieten tot een bijzonder landschap om te aanschouwen. De unieke stijlen rotswanden en diepe uitgesleten dalen zijn ontstaan door erosie en verwering en zorgen voor unieke vormen in het berglandschap. 

Een van de meest iconische plekken van de Dolomieten zijn de Drei Zinnen. Deze drie enorme rotspieken zijn vanaf vele plekken te bekijken en de wandeling er omheen is erg populair.

In het natuurpark Drei Zinnen vind je nog een ander uniek verschijnsel: het Sextner Sonnenurh. De Sextner Dolomieten zijn niet alleen een prachtig gebied om te wandelen en te klimmen, maar deze bergen bieden nog iets wat ze echt uniek maken: aan de bergen kun je namelijk zien hoe laat het is. Vijf bergtoppen, elk vernoemd naar een uur van de dag, vormen samen het Sextner Sonnenurh, de grootste zonnewijzer ter wereld. De zon staat namelijk om negen uur boven de bergtop Neuner, om 10 uur ’s ochtends boven de top van de Zehner, om 11 uur boven de top van de Elfer, om 12 uur boven de Zwölfer en tenslotte om 13 uur boven de Einser. Om de bergtoppen echt als klok te kunnen gebruiken moet je echter wel op de juiste plek staan in het juiste jaargetijd. De Sextner Zonnewijzer kun je het beste zien rondom de kortste dag van het jaar. Wie dan tussen Moos en Haus Sexten langs de Hauptstraße omhoogkijkt richting de vijf bergtoppen in het zuiden, ziet om 12 uur ’s middags de zon precies boven de Zwölfer staan.

Toerisme

Het berggebied is heel populair bij toeristen, van adrenalinejunkies tot mensen die komen om te ontspannen. In het gebied zijn namelijk veel verschillende activiteiten te beleven, van bergbeklimmen en paragliden tot relaxen in een spa of kuuroord, de Dolomieten kennen voor ieder wat wils. Ook is het gebied rijk aan veel wandelroutes, een bekende hiervan is de Sellaronda, een berggebied waar je niet alleen omheen kan wandelen, maar waar je ook een fietstocht kan maken of zelfs kan skiën. De ronde van de Rosengarten is een andere beroemde wandeltocht, deze ronde is een huttentocht die je in vijf etappes kan lopen.
Mocht je dit gebergte willen bezoeken, houd dan rekening met het feit dat je in veel delen van de Dolomieten van van november tot april verplicht bent om op winterbanden te rijden of sneeuwkettingen te hebben in de auto. Deze sneeuwkettingen zou je makkelijk kunnen opbergen in een dakkoffer Thule

Werelderfgoed

In 2009 werden de Dolomieten toegevoegd aan de UNESCO-werelderfgoedlijst vanwege hun opvallende natuurlijke schoonheid en de diversiteit aan flora en fauna die in het gebied te vinden zijn. De status van werelderfgoed erkent ook de diepgewortelde culturele geschiedenis van de regio. De lokale bevolking in het gebied kent eeuwenoude tradities en veel mensen spreken nog de oude taal, Ladin.. Deze werelderfgoedstatus zorgt er ook voor dat de Dolomieten beschermd en behouden worden voor de toekomst. Dit betekent dat er strenge regels en voorschriften zijn om ervoor te zorgen dat de natuurlijke en culturele erfgoedwaarden van het gebied niet worden aangetast. 

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.