Sextner Sonnenuhr

Het Sextner Sonnenuhr: de grootste zonnewijzer ter wereld

De Sextner Dolomieten zijn een prachtig gebied om te wandelen, te klimmen, een Via Ferrata te doen, kortom, je kan er alles wat je op een bergvakantie zou willen. Maar deze bergen bieden nog één ding wat ze écht uniek maakt: aan de bergen kun je zien hoe laat het is. Vijf bergtoppen vormen samen namelijk de grootste zonnewijzer ter wereld.

De Dolomieten staan bekend om hun natuurlijke schoonheid. Een bijzondere mix van imponerende rotsmassieven, groene almen en natuurlijk de Italiaanse flair die je in de dorpen, steden en berghutten vindt. Maar in het natuurpark Drei Zinnen, vind je -naast de beroemde Drei Zinnen –iets unieks: het Sextner Sonnenuhr, de Sextner Zonnewijzer.

De vijf bergen Neuner, Zehner (Sextner Rotwand), Elfer, Zwölfer en Einser zijn namelijk niet voor niets naar getallen vernoemd. De vijf bergen vormen samen een enorme zonnewijzer. De zon staat namelijk om 9 uur boven de Neuner, om 10 uur ’s ochtends boven de top van de Zehner, om 11 uur boven de top van de Elfer, om 12 uur boven de Zwölfer en tenslotte om 13 uur boven de Einser. Eigenlijk hoort de Achter er ook nog bij, maar die is bijna niet te zien.


Wil jij het beste van Bergen Magazine en Bergwijzer elke week in je mailbox? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief of volg ons op Facebook.


Waar kun je het Sextner Sonnenuhr zien?

Tenminste, als je op het juiste moment op de juiste plek staat. Dat is wel een voorwaarde. Want hoewel bergen natuurlijk staan waar ze staan, beweegt de zon wel. En dus functioneert de zonnewijzer niet het hele jaar door. Onze wisselingen van zomer- en wintertijd gooien wel eens roet in het eten, daarom is de zonnewijzer niet altijd nauwkeurig.

De Sextner Zonnewijzer kun je het beste zien rondom de kortste dag van het jaar. Wie dan tussen Moos en Haus Sexten langs de Hauptstraße omhoog kijkt richting de vijf bergtoppen in het zuiden, ziet om 12 uur ’s middags de zon precies boven de Zwölfer staan. Dan is het, zoals de Romeinen al zeiden: "sexta hora"

Meer inspiratie

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!