Home » Vakantietip
vakantie italie

Waarom je voor een bergvakantie naar Italië moet

Italië is een van de leukste landen voor een bergvakantie. Je kan er het hele jaar door alle kanten op. Het hooggebergte in, naar zee of juist een van die oude, historische steden. En overal waar je komt de beste cappuccino, espresso en lokale traditionele maaltijden.

Veelzijdig bergland

Zeker als bergliefhebber is Italië een van de leukste landen om naartoe te gaan voor een vakantie. Overal in het land vind je berggebieden, of bergachtige gebieden. Dat is niet per se uniek, maar door de langwerpige vorm van Italië liggen die verschillende berggebieden ook in erg verschillende klimaatzones, waardoor het land ontzettend gevarieerd is. Van de Alpen en de Dolomieten in het noorden, tot de rokende top van de Etna op Sicilië, hemelsbreed ongeveer duizend kilometer verderop, waar je de Afrikaanse warmte al bijna kan voelen. Kortom: Italië is een land waar je niet snel uitgekeken en uitgewandeld bent.

Overal geschiedenis en cultuur

Italië staat natuurlijk bekend om de rijke cultuur van het land. Het meest bekend zijn misschien wel de Romeinen, en tijdens een vakantie in Italië is de kans dan ook groot dat je nog resten van de Romeinse tijd tegenkomt. Zelfs in het hooggebergte, want daar vind je beroemde historische bergpassen  waarlangs Hannibal met zijn olifanten richting Rome oprukte en de Romeinen bijna versloeg, en de routes waarlangs Caesar oprukte om Gallië te veroveren. Maar wat nog veel beter zichtbaar is, zijn de dorpen en steden, waar het soms lijkt of de tijd stil heeft gestaan. Daar waan je je even in de tijd van Romeo en Julia.

Verschillende soorten accommodaties

Net zo gevarieerd als het land, zijn de overnachtingsmogelijkheden. Echt Italiaans is het Agriturismo, dan slaap je op een boerderij waar ook nog gewoon gewerkt wordt. Toerisme en landbouw bij elkaar dus. En als bergliefhebber sla je een gezellige berghut natuurlijk niet over. Maar er zijn ook luxe hotels waar je van alle gemakken voorzien bent. Er valt dus heel wat te kiezen.

Betaalbaar op vakantie

Een vakantie naar Italië hoeft ook niet duur te zijn. Er zijn genoeg mogelijkheden om van een goedkope vakantie in Italië te genieten. Al was het maar omdat allerlei lekkernijen zoals ijs en pizza vaak wat goedkoper zijn dan thuis. Zeker als je in de bergen bij een lokaal trattoria gaat eten. Hetzelfde geldt voor je overnachtingen. Zoek een mooi gelegen Agriturismo uit, of een minicamping bij een boer. Daar ben je vaak goedkoop uit.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?