Home » Vakantietip
Waarom reizen met een waterdichte rugzak zo fantastisch is

Waarom reizen met een waterdichte rugzak zo fantastisch is

Steeds meer mensen associëren reizen niet langer met liggen op het strand of het bekijken van bezienswaardigheden. Anno 2021 kiest men voor een avontuurlijke reis met een waterdichte rugzak op. Vaak betekent dit overnachten midden in de natuur, met weerelementen die daarbij komen kijken. Kun jij niet wachten om dit te doen? Neem dan een waterdichte rugzak mee van goede kwaliteit. In dit artikel vertellen we waar je op moet letten.

Voor wie is een waterdichte rugzak geschikt?

Voor steeds meer mensen zijn buitenactiviteiten meer dan een hobby. Wandelen in de frisse buitenlucht en vakanties in de natuur zijn een manier van leven geworden. Een metgezel die niet mag ontbreken tijdens je reis is een waterdichte rugzak. Het is bij uitstek geschikt voor actieve reizigers, zoals bergwandelaars. Op veel plekken op de planeet krijg je te maken met regen en/of water gerelateerde activiteiten. Met een gewone rugzak blijven je spullen niet droog, en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Waarom is een gewone rugzak niet waterdicht?

Een standaard rugzak is niet waterdicht. Dit komt door het feit dat de stof meestal bestaat uit individuele vezels. Tussen de vezels zit altijd een beetje ruimte. Helaas komt hier gemakkelijk water binnen. Zelfs zeer dicht bij elkaar geweven dunne vezels houden het water niet volledig tegen. De enige manier om dit wel voor elkaar te krijgen is het volledig sluiten van alle gaten. Bij een waterdichte rugzak is dit het geval omdat de stof gelamineerd en dus water-proof is. Dit betekent dat het zelfs in zee kan drijven zonder dat er water doorheen komt.

De drie meest belangrijke onderdelen van een waterdichte rugzak

Een waterdichte rugzak heeft drie onderdelen die niet mogen ontbreken. Ten eerste moet het natuurlijk al je spullen beschermen. De weersomstandigheden doen er niet toe, of je nu te maken krijgt met zon, regen, storm, sneeuw, hagel, zand, rivieren of zeeën. Daarnaast moet de rugzak groot genoeg zijn om al je belangrijke spullen mee te kunnen nemen.

Kies voor comfort

Richt jouw rugzak praktisch in zodat je snel bepaalde spullen kunt pakken als je ze nodig hebt. Tenslotte moet een waterdichte rugzak natuurlijk comfortabel zitten. Kies daarom voor exemplaar met sterke hengsels. Vergelijk verschillende waterdichte rugzakken online met elkaar. Filter op prijs-kwaliteitverhouding en kies het exemplaar waar je je goed bij voelt.

Bestaan er waterdichte rugzakken van ademend materiaal?

Een nadeel van gelamineerde stof is dat het materiaal niet goed ademt. Gelukkig bestaan er een aantal waterdichte rugzakken die wel ademen. Voor dergelijke exemplaren betaal je echter wel meer geld. Hou er desondanks rekening mee dat er bij extreme omstandigheden toch water kan binnenkomen. Maar als je gewoon een bergwandeling wil maken in Zwitserland zonder al te extreem weer is er geen vuiltje aan de lucht.

Veel gemak

Een waterdichte rugzak zorgt voor veel gemak. Stel je voor dat je op een regenachtige locatie loopt, een motortocht maakt of reist met de boot. Je weet dat je kwaliteit draagt en hoeft je dus geen zorgen te maken over natte spullen. Ook op locaties met veel luchtvochtigheid komt een waterdichte rugzak goed van pas. Voortaan geen zorgen meer om nieuwe kleding die vochtig aanvoelt en gaat stinken!

Voor welke activiteiten is een waterdichte rugzak ideaal?

Bij bepaalde wateractiviteiten is een waterdichte rugzak ideaal. Wat dacht je bijvoorbeeld van forel vissen? Forellen leven in een rivieren met zeer koud water. Op een warme zomerdag is het heerlijk om in kristalhelder water te staan en je hengel uit te gooien. Het geeft een sereen gevoel en je bent onderdeel van de natuur. Misschien wil je het moment even vastleggen met een camera of smartphone. In dat geval is het wel zo handig om een waterdichte rugzak te hebben. Je telefoon wordt nooit nat en je kunt tientallen mooie foto’s maken van de omgeving.

Nooit meer natte spullen tijdens wateractiviteiten

Naast vissen kun je in meren en rivieren natuurlijk ook sportieve activiteiten ondernemen. Wat dacht je bijvoorbeeld van raften en kajakken? De kans is groot dat je flink nat wordt. Uiteindelijk komt er altijd water in je boot terecht. Gelukkig blijven je spullen altijd droog met een waterdichte rugzak. Of je nu gaat bergwandelen in Frankrijk, kajakken in Italië of raften in Azië: met een goede rugzak is elk avontuur onvergetelijk!

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen