Home » Vakantietip
wandelen turkije

Wandelen in onontdekt Turkije

Turkije en zon, zee en strand zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ieder jaar vieren miljoenen toeristen vakantie in een van de luxe all inclusive resorts aan zee. Maar wat zij niet weten is dat de binnenlanden ongerept, grillig en onontdekt zijn. Ideaal voor actievelingen die Turkije al wandelend willen ontdekken. Waar je moet zijn? Wij vertellen je meer.

Paradijselijk Lycië

Het kustgebied tussen de badplaatsen Fethiye en Antalya behoort tot een van de mooiste en meest onaangetaste kustlandschappen van de Middellandse Zee. Dat komt vooral omdat dit een serieus steil en ruig berggebied is. Het 500 kilometer langeafstandspad ‘de Lycian Way’ baant zich een weg langs beboste berghellingen, steile kliffen en authentieke bergdorpjes. En dan zijn de uitzichten op de verlaten zandstranden en het fonkelblauwe water van de Middellandse Zee ook nog eens enorm fotogeniek. Stop niet alleen je flesje water in je rugzak, maar laad ook de camera goed op.

Carian Trail: cultuur snuiven aan de kust

Het nieuwste langeafstandspad van Turkije is 800 kilometer lang en begint bij de badplaats Bodrum in het zuidwesten van het land. Voor cultuurliefhebbers is dit de ideale bestemming voor een wandelvakantie in Turkije omdat je in de voetsporen treed van de Cariërs. Muilezelpaden voeren je dan ook langs historische steden, ‘karavanserais’ en eeuwenoude ruïnes. Om de vele haarspeldbochten over de steile bergen niet te vergeten. Uitrusten doe je hier met uitzicht op cruiseschepen, gulets en zeilboten die over de azuurblauwe Egeïsche Zee naar Bodrum varen.

Yenice Forest Trail: wandelen door veelzijdige natuur

De naam zegt het al een beetje, maar dit 396 kilometer lange wandelpad voert langs oude bosgebieden in het noorden van Turkije. Vanuit Istanbul is de trail goed te bereiken. De kleurrijke bloemenweiden, de schilderachtige watervalletjes en de besneeuwde bergen doen je misschien wel denken aan Alpenlanden als Zwitserland en Oostenrijk. Voor beginnende hikers is dit pad perfect. Al kun je ‘m ook al fietsend of op de rug van een paard afleggen. De geur van saffraan krokussen vergezelt je aangezien die hier worden gekweekt.

De beste reistijd voor een wandelvakantie in Turkije? In de lente. De temperaturen zijn dan nog niet te hoog en alles staat in bloei. Boek dus snel je last minute Turkije, pak je wandelschoenen in en wandel dit voorjaar door de ongerepte natuur van dit prachtige Zuid-Europese land.

 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?