Home » Vakantietip

Wat heb je nodig voor een bergwandeling?

Een bergwandeling is niet alleen goed voor lijf en geest, maar laat je ook nog eens genieten van de meest prachtige landschappen. Uiteraard komt hier wel de nodige voorbereiding bij kijken. Maar wat heb je nu eigenlijk allemaal precies nodig voor een wandeling in de bergen? We zetten het op een rij.

Ga getraind de bergen in

Voordat we dieper ingaan op wat voor spullen je allemaal nodig hebt, willen we allereerst benadrukken het niet verstandig is om ongetraind in de bergen te gaan wandelen. Het is allereerst sterk aanbevolen dat je al een goede conditie hebt opgebouwd. Maar wandelen in Nederland is niet hetzelfde als in de bergen. Vul regelmatig wandelen daarom aan met oefeningen voor bergwandelaars. Traplopen is een goede oefening voor het klimmen en het dalen. Zo kun je op redelijk eenvoudige wijze toch oefenen voor de bergen.

Wat trek je aan?

Je uitrusting vereist de nodige aandacht. Kies je voor kleding die nét niet helemaal comfortabel zit of ben je te warm of te koud gekleed, dan kan dat roet in het eten gooien en dat zou natuurlijk zonde zijn. Omdat je nooit helemaal zeker kunt weten wat voor weer het wordt, doe je er goed aan om op alle weersomstandigheden voorbereid te zijn. Oftewel: draag laagjes. Het liefst drie lagen: een tshirt lange mouw of een t-shirt met korte mouw, een warm trui of vest en een goede jas. Bij voorkeur is je jas bestand tegen een beetje regen. Daarnaast doe je er goed aan om extra regenkleding mee te nemen. En natuurlijk mag ook lekker zittend ondergoed niet ontbreken, zoals comfortabele boxershorts.

Daarnaast zijn de juiste schoenen ontzettend belangrijk. Je doet jezelf absoluut geen plezier als je geen schoenen draagt die niet gericht zijn op wandelen in de bergen. Laat je hierover goed informeren. Er zijn vier categorieën wandelschoenen: A, B, C en D. Hoe hoger de bergen, hoe hoger de categorie is die je nodig hebt. Omdat categorie A voor vlakke wandelingen is, zou je minstens voor categorie B moeten kiezen. Het beste is om je hierover te laten informeren door een specialist in een winkel.

Koop een wandelkaart en kies een route

Een wandelkaart is onmisbaar in de bergen. Hoewel een gps-apparaat absoluut handig kan zijn, is er altijd kans dat deze kapotgaat of zonder batterij komt te zitten. Let er wel op dat het lezen van een wandelkaart enige voorbereiding vergt. Oefen thuis alvast met het lezen van wandelkaarten.

Kies je wandelroute vooraf uit. Overschat jezelf daarbij niet. Je kunt beter voor een wandelroute kiezen die iets te makkelijk lijkt, dan iets te moeilijk. Je hebt zowel de mogelijkheid om voor een bestaande route te kiezen als er zelf eentje uit te stippelen. Laatstgenoemde is alleen aan te raden voor ervaren bergwandelaars die behendig zijn met het lezen van wandelkaarten.

Neem genoeg eten en drinken mee

Je kunt er niet altijd vanuit gaan dat je onderweg eten en drinken kunt kopen, dus zorg altijd dat je genoeg bij je hebt. Je wilt te alle tijde voorkomen dat je ineens zonder eten en drinken zit. Je hebt minstens twee liter water nodig op een dag. Hoeveel eten je nodig hebt hangt natuurlijk af van hoelang je gaat wandelen, dus plan dat goed. 

Natuurlijk is het ook leuk om af en toe even uit te rusten in een restaurant. Bij het uitstippelen van je wandelroute kun je hier rekening mee houden.

Overige benodigdheden voor een bergwandeling

Tot slot zijn er nog een aantal overige benodigdheden die je in je rugzak kunt stoppen. Kies voor een rugzak van kwaliteit, zodat deze comfortabel zit en stevig genoeg is om de volgende spullen mee te nemen:

  • Een goede zonnebril. Hoog in de bergen kan het zonlicht bijzonder fel zijn.
  • Ook zonnebrand is verstandig, zeker als het zonnig is.
  • Een pet of hoed beschermt je hoofd tegen zon of regen.
  • Een opgeladen mobiele telefoon en een oplader en powerbank.
  • Een EHBO-setje. Je kunt dit kant-en-klaar kopen.
  • Een kompas. Uiteraard is het handig om te weten hoe je dit moet gebruiken. De kans dat je het nodig hebt is niet groot, maar wel aanwezig.
  • Een zaklamp voor als de tocht onverwachts langer duurt en het donker is. 

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen