Home » Vakantietip
Wandelaars eten in de bergen

Wat voor eten neem je mee tijdens een lange wandeling?

Een stevige bergwandeling kost bakken met energie. Je stijgt en daalt, daagt je spieren uit en de tochten zijn vaak lang, of je nu een meerdaagse tocht maakt of niet. Om het vol te houden is het van belang om goed op je eetpatroon te letten tijdens je wandeling. We geven je een aantal tips!

1. Zorg dat je genoeg eten en drinken mee hebt

Als je een dagtocht loopt, is het natuurlijk makkelijker om genoeg eten en drinken mee te nemen. Wanneer je een trektocht van meerdere dagen maakt, dan wordt het een grotere uitdaging. Je zult niet in elke berghut een goedgevulde koelkast tegenkomen. Zorg er dus voor dat je voldoende eten en drinken meeneemt om je energieniveau op peil te houden gedurende de hele reis. Vul je rugzak met waterflessen, energierijke snacks en voedzame maaltijden die gemakkelijk draagbaar zijn. Een maaltijdplan kan daarbij een uitkomst bieden, zo voorkom je dat je de laatste dag op een lege maag moet lopen.

2. Eet regelmatig kleine hoeveelheden

In plaats van één grote maaltijd, kun je beter regelmatig kleinere hoeveelheden voedsel innemen. Dit houdt je spijsvertering actief en zorgt voor een constante toevoer van energie. Verdeel je snacks en maaltijden over de dag, en vermijd pieken en dalen in je energieniveau. Extra handig is dat deze snacks lichter zijn in je rugzak. Denk aan noten, gedroogd fruit, en kleine porties van voedzame maaltijdrepen.

3. Eet en drink voordat je honger of dorst krijgt

Anticipeer op je lichaamsbehoeften door te eten en te drinken voordat je hongerig of dorstig wordt. Wanneer je lichaam signalen van honger of dorst geeft, ben je eigenlijk al te laat. Je energietekort is dan al ingezet, en dit zal je op een negatieve manier merken tijdens je wandeling. Houd jezelf gehydrateerd met regelmatige slokjes water en geniet van kleine snacks om een constant niveau van energie te behouden.

4. Vergeet je koolhydraten niet

Bergwandelingen vragen om een goede voorraad brandstof en die haal je uit koolhydraten. Wanneer je er niet genoeg van binnenkrijgt, gaat je lichaam spiereiwitten aanspreken. In feite eet je lichaam dan ‘zichzelf op’,  met de beruchte hongerklop tot gevolg. Pak dan wat meer koolhydraten mee dan je op een normale dag zou doen, met bijvoorbeeld volkorenbrood, muesli, ontbijtkoek of havermoutrepen.

5. Denk ook aan eiwitten

Om die spieren sterk te houden heb je ook eiwitten nodig. Dat is vooral van belang voor het herstel na je lange tocht. Kijk in je maaltijdplan of je genoeg eiwitten binnen gaat krijgen. Je vindt eiwitten in vlees, zuivelproducten, graanproducten en peulvruchten.

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?