Home » Vakantietip
wandelschoenen

Zo loop je nieuwe wandelschoenen in

Voorlopig kunnen we even niet naar de bergen. Kan jij niet wachten op je volgende wandeltocht in de bergen en heb jij je nieuwe wandelschoenen al in huis? Dan kun je deze periode mooi gebruiken om je nieuwe schoenen in te lopen, zodat je voeten en enkels kunnen wennen.

Start binnenshuis

Draag je nieuwe wandelschoenen eerst alleen binnenshuis bij je dagelijkse activiteiten. Je kunt de schoenen dan nog ruilen als blijkt dat ze knellen of dat je pijn krijgt, omdat je voorkomt dat de schoenen vies worden door ze eerst binnen te dragen. Check voordat je nieuwe wandelschoenen koopt eerst wat de ruilmogelijkheden zijn. Online shoppen bespaart je veel tijd en je doet dit gewoon vanaf je telefoon met je sim only-abonnement. Zijn de schoenen geslaagd voor de test binnenshuis? Dan is het tijd om ze buiten te testen. Je hebt ze immers gekocht om in de bergen te wandelen. Ga niet direct voor een lange afstand, maar begin met een kortere wandeling voor het geval je pijnklachten of blaren krijgt.

Afstanden opbouwen

Bouw de wandelafstand langzaam verder uit als de schoenen geen klachten geven bij de eerste wandeling. Let tijdens je wandelingen goed op hoe de schoenen zitten. Geven ze je voldoende steun? Krijg je geen klachten in je knieën of benen? Schuren je nieuwe schoenen niet? Het is prettig om hier achter te komen voordat je kilometers lange tochten gaat maken door de bergen. Bij klachten kun je overwegen om inlegzolen te gebruiken. Deze kunnen ervoor zorgen dat je schoenen beter aansluiten op je voeten en meer steun bieden. Klachten als blaren kunnen ook veroorzaakt worden door je wandelsokken. Draag daarom altijd de juiste sokken in je nieuwe wandelschoenen, waarbij je let op het materiaal en de maat.

Wandelschoen verzorgen

Ben je helemaal tevreden met jouw nieuwe schoenen? Dan wil je natuurlijk dat deze goed blijven totdat je deze in de bergen kunt dragen. Je schoenen gaan een stuk langer mee als je deze op de juiste manier onderhoudt. Ook blijven ze water- en vuilafstotend. Maak je schoenen schoon als ze vies zijn geworden na een wandeling in de buurt en laat ze goed drogen na iedere wandeling. De binnenkant maak je het makkelijkst schoon met wat groene zeep en water. Hierdoor blijven je schoenen lekker fris ruiken. Je bewaart je schoenen het best op een donkere, droge en geventileerde plaats. Heb je inlegzolen? Laat deze uit de schoenen als deze in de kast staan. Voor een optimale waterafstotende schoen valt het aan te raden om je wandelschoenen een paar keer per jaar met bijenwas te behandelen. Dit zorgt voor een vettig laagje aan de buitenzijde, waardoor vocht minder makkelijk in de schoen trekt.

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?