Pas je sokken in de juiste schoen

Het hoe en waarom van wandelsokken

Dat goede (berg)wandelschoenen duur zijn, weet elke wandelaar. Het zou een reden kunnen zijn om te bezuinigen op speciale wandelsokken omdat je niet weet wat het verschil is tussen een sok en een goede wandelsok. In dit artikel belichten waarom er verschillende soorten wandelsokken zijn en hoe je een goede keuze kunt maken.

Goede wandelsokken nemen transpiratievocht op waardoor ze je voeten droog houden, wat blaren en andere huidirritaties voorkomt. Daarnaast dragen ze bij aan schokdemping, wat het draagcomfort van je wandelschoenen beter maakt. Een groot pluspunt van wandelsokken in vergelijking met bijvoorbeeld katoenen sportsokken is dat ze anatomisch gevormd zijn. Een sok die zich naar je voet voegt, zal minder lubberen. Steeds vaker zie je paren met een linker- en een rechtersok, zodat ze nog beter aansluiten op de vorm van je voeten. En wandelsokken zijn nu vrijwel allemaal naadloos. Ook dat voorkomt blaren.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Wandelsokken van wol of katoen?

Tegenwoordig bestaan wandelsokken vaak uit een combinatie van wol en kunstvezels. Wol is als geen ander materiaal in staat om vocht op te nemen. Daardoor blijven je voeten beter droog. Vooral in de zomermaanden is dat een groot voordeel. Wol heeft echter ook een nadeel: sommige mensen krijgen er de kriebels of eczeem van. In dat geval kan Merinowol uitkomst bieden. Dit irriteert de huid minder dan gewone wol. Houden de klachten aan bij Merinowol, dan is katoen een goede optie. Ook katoen heeft weer wat minpuntjes: het is minder vormvast en slijt sneller. Welke combinatie van materialen de beste is hangt af van jezelf, van het weer en van andere omstandigheden.

Kunstvezels

Deze worden vooral gebruikt om wandelsokken waterafstotend en sneldrogend te maken. Enkele veelgebruikte materialen zijn polyester, nylon en polypropyleen. Verder komen materialen als elasthaan, lycra en spandex voor om de sok een goede pasvorm te geven. Ook zijn er speciale vezels die, niet onbelangrijk, zweetlucht tegengaan. Sommige speciaal voor wandelsokken ontwikkelde materialen zijn gedeponeerd als handelsmerk. Een merknaam die je vaak tegenkomt is CoolMax. Deze vezel is speciaal gemaakt om vocht af te voeren, wat natuurlijk vooral handig is bij warm weer.

De dikke en de dunne wandelsok

Naast het materiaal is de dikte van de wandelsok een belangrijke factor.

Dunne wandelsokken

Worden aanbevolen bij lichte en nauwsluitende wandelschoenen (categorie A) en bij wandelschoenen die goed vocht afvoeren. Voor dunne wandelsokken is katoen een goed materiaal. Dunne sokken hebben vaak extra verdikte delen om schokken op te vangen.

Dikke wandelsokken

Worden aanbevolen bij zwaardere wandelschoenen (categorie B, C en D) en bij wandelschoenen die minder goed vocht afvoeren. Voor dikke wandelsokken is wol (of Merinowol) een goed materiaal. Het onderscheid tussen dunne en dikke wandelsokken is een globale vuistregel. Je eigen persoonlijke voorkeur is net zo belangrijk.

Het is wel slim om wandelsokken en wandelschoenen op elkaar af te stemmen. Dus ga je nieuwe wandelschoenen kopen? Trek dan je wandelsokken aan. En omgekeerd: als je sokken wilt kopen vraag dan in de winkel of je ze mag passen met je wandelschoenen aan.

Je merkt het al: een wandelsok kiezen is heel persoonlijk. Kijk dus goed naar wat voor schoenen je hebt en in welke omstandigheden je wandelt. En ook heel bepalend voor het maken van een keuze: ben je wel of niet (over)gevoelig voor wol? Erg persoonlijk dus, maar uit vergelijkende tests van Op Pad en de ANWB komen toch wel een paar algemene conclusies bovendrijven. Uit de testen kwam onder meer naar voren dat de meeste wandelaars een voorkeur hebben voor dunne sokken, en dan in het bijzonder met een verdikt voetbed. Kijk op de websites van Op Pad of de ANWB als je benieuwd bent naar testresultaten.

Sokken wassen

Let goed op de wasvoorschriften van je wandelsokken. Vaak zijn sokken wel geschikt voor de wasmachine, maar niet voor de droogtrommel. En voor sokken met wol kun je beter het wolwasprogramma gebruiken. Dat voorkomt draaien en schudden, wat de veerkracht van de sokken vermindert.

Bron: Wessel Zweers, Trek11, Op Pad sokkentest

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!