Home » Vakantietip
trainen bergvakantie

Zo word je fit voor een actieve zomervakantie in de bergen

De zomer is in aantocht en dat betekent dat we ons weer klaar gaan maken voor de grote vakantie. Voor de avontuurlijke zielen onder ons betekent dat natuurlijk een actieve vakantie in de bergen. Of je nu van wandelen, klimmen, mountainbiken of allemaal tegelijk houdt, een goede fysieke conditie is essentieel voor een geslaagde bergvakantie. Hoe krijg je jezelf nu in topvorm voordat je aan je avontuur begint? Gezond en fit op vakantie gaan is voor iedereen fijn voor een zo ontspannen mogelijk gevoel, maar zeker noodzakelijk voor de actieve vakantieganger. Lees verder voor een aantal nuttige tips om je te helpen fit te worden en optimaal te genieten van je zomerse bergavonturen. 

Bounce jezelf fit op een trampoline

Wist je dat een trampoline niet alleen leuk is voor kinderen? Het is een fantastisch hulpmiddel om je lichaam op een leuke en energieke manier te trainen. Door regelmatig op een trampoline te springen, verbeter je je evenwichtsgevoel, versterk je je benen en core, en verbrand je ook nog eens flink wat calorieën. Niet alleen jij, maar ook de kinderen worden blij van een trampoline in de achtertuin. Een goede optie is om te kiezen voor inground trampolines. Deze worden in de grond ingegraven, wat zorgt voor een makkelijke instap en een veiliger gevoel. Dus waarom niet kiezen voor een trampoline en jezelf klaarstomen voor de bergen met een speelse springsessie?

Hit the trails

Niets kan je beter voorbereiden op een vakantie in de bergen dan trainen in de natuur zelf. Ga er regelmatig op uit en verken de lokale wandel- en fietspaden. Als het mogelijk is, kies dan voor heuvelachtig terrein om je benen uit te dagen en je conditie op te bouwen. Begin met kortere afstanden en verhoog geleidelijk de intensiteit en lengte van je tochten. Vergeet niet om een goede uitrusting mee te nemen, zo nodig kun je ook alvast oefenen met het lopen met een zware rugzak. Zeker wanneer het de eerste keer is dat je met een rugzak de bergen intrekt is het prettig om alvast te wennen aan het gewicht van de tas. 

Krachttraining voor sterke spieren

Naast uithoudingsvermogen is kracht ook belangrijk in de bergen. Met behulp van krachttraining kun je je spieren versterken en daarmee blessures voorkomen. Concentreer je op oefeningen die specifiek gericht zijn op spieren die je veel gaat gebruiken tijdens je avonturen in de bergen, zoals bijvoorbeeld je kuiten, hamstring, bovenlichaam en core. Lunges, squats en plankoefeningen zijn onder andere goede keuzes om kracht op te bouwen. 

Rusten en herstellen

Rust en herstel zijn eigenlijk net zo belangrijk als de training zelf. Luister goed naar je lichaam en geef het voldoende tijd om te herstellen na een intensieve workout. Plan rustdagen in en besteed aandacht aan stretchen om spierspanning te verminderen. Een goede nachtrust en een uitgebalanceerd dieet dragen ook bij aan een snel herstel en een gezonde fysieke conditie. Dit geldt niet alleen voor trainingen die je voorafgaand aan je vakantie doet, maar natuurlijk ook tijdens de actieve vakantie zelf. Plan ook hierbij tijd voor rustdagen zodat je het de rest van de vakantie ook vol kunt houden. 

Gezonde levensstijl

Het behouden van een goede fysieke conditie gaat verder dan alleen trainen voor je vakantie. Het is ook een investering in je gezondheid op de lange termijn. Maak een gezonde levensstijl een onderdeel van je leven, ook nadat je op actieve vakantie bent geweest. Voeding is hier ook een groot onderdeel van, kies voor veel groente en fruit en andere voedingsrijke producten. Blijf gehydrateerd door voldoende water te drinken. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig te blijven bewegen, ook buiten je vakantie om. Vind activiteiten die je leuk vindt en die je in beweging houden, zoals dansen, zwemmen, yoga of een andere sport die je energie geeft. Zo blijf je niet alleen fit, maar geniet je ook van het sporten waardoor het makkelijker vol te houden is. 

Genieten en ontspannen

Onthoud verder dat fit worden voor je sportieve vakantie niet alleen draait om fysieke inspanning. Neem de tijd om te genieten van je reis en wees geduldig met jezelf. Luister naar je lichaam, respecteer je grenzen en wees trots op elke vooruitgang die je boekt. Het belangrijkste is dat je plezier hebt tijdens het proces en vol vertrouwen de bergen tegemoet treedt. Zo bereid jij je voor op een onvergetelijk avontuur en de uitdagingen die voor je liggen. 

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!