Hoe zwaar mag je rugzak zijn?

Hoe zwaar mag je rugzak zijn?

Als je wel eens een wandeltocht met een te zware rugzak hebt gelopen, dan weet je hoe dat voelt: verschrikkelijk. Je bent veel eerder moe en krijgt veel eerder last van pijntjes. En dat is de reden dat je moeten weten hoe zwaar een rugzak mag zijn en hoe je je rugzak dan ook het best moet dragen.

Je lichaamsgewicht

Hoe zwaar je rugzak mag zijn, hangt af van je lichaamsgewicht. Voor volwassen geldt als vuistregel dat je niet meer dan 20 % van je lichaamsgewicht mag meedragen. Voor kinderen is het anders, die mogen namelijk 10% van hun lichaamsgewicht meedragen. Voorbeeldje: als je 80 kilo weegt, mag je rugzak 16 kg wegen.

Let op, het gaat hier om een vuistregel van het maximale gewicht van een rugzak. Maar uiteraard is dat ook afhankelijk van je eigen situatie, zoals je ervaring, conditie, of eventuele blessures. Als je nog niet zo veel ervaring hebt met het lopen met een zware rugzak op je rug, is het verstandig om rustig aan te doen en te beginnen met een iets minder groot gewicht op je rug.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Type wandeling

Wanneer gaat wandelen moet je dus letten op het gewicht dat je mee mag dragen. En dat kan al wat makkelijker worden als je ook let op het type rugzak dat je gebruikt. Het is een open deur, maar als je een dag gaat wandelen, hoef je natuurlijk geen grote rugzak mee te nemen. Zo veel spullen heb je helemaal niet nodig. Gebruik daarom gewoon een dagrugzak.  In zo’n dagrugzak past ongeveer 18 tot 25 liter. Ga je een huttentocht lopen, dan moeten er uiteraard meer spullen mee. Een rugzak met een inhoud van 30 tot 40 liter is dan een ideaal formaat. Wanneer je gaat backpacken en er bijvoorbeeld met je tent op uit trekt, heb je al snel een rugzak van 55 tot 70 liter nodig, om al je spullen mee te nemen.

Simpel gezegd: hoe groter je tocht, hoe groter je rugzak, omdat je meer spullen nodig hebt.

maximum gewicht hike

Goede paklijst

Hoe groot je rugzak ook is, er verandert weinig aan het maximale gewicht dat je kan dragen. Je lichaam wordt immers niet sterker of zwaarder door een grotere rugzak. Daarom moet je altijd blijven opletten op hoeveel kilo je meeneemt, zodat je rugzak niet te zwaar wordt. Zeker als het aankomt op lange trektochten waarbij je veel eten, kookgerei en een tent meeneemt. Een handige tip is dan om met je hele reisgezelschap een goede paklijst te maken. Daarmee kun je voorkomen dat je spullen dubbel meeneemt. Meestal is het niet nodig dat iedereen een eigen kookstel of tent meeneemt. Door samen een paklijst te maken en goede afspraken te maken over wie wat meeneemt, kun je vaak al heel veel gewicht besparen. En handig, je kunt gewicht verdelen. Zo kun je bijvoorbeeld ook afspreken dat een iemand een nat tentzeil meeneemt, terwijl een ander de zware tentstokken en -haringen in z’n rugzak stopt.

Het inpakken

Er zijn een aantal tips en tricks voor wanneer je rugzak inpakt, bijvoorbeeld zwaar op spullen onderin leggen, spullen die je vaak gebruikt een veel nodig hebt dicht bij de hand in het algemeen moet je de spullen in de rugzak goed verdelen. Lees hier nog meer tips voor het inpakken van je rugzak. 

Hoe draag je een rugzak?

Een rugzak dragen begint al bij het optillen ervan, til je rugzak dan ook op doordat je door je knieën gaat, anders krijg je vanaf begin af aan al last van je rug en dat moet je natuurlijk niet hebben! Het belangrijkste van het dragen van een rugzak is dat het gewicht niet op je schouders valt maar op je heupen. Valt het gewicht toch op je schouders dan zal je of je rugzak opnieuw in moeten delen, of snoer de lussen aan van de rugzak zodat hij wel op je heupen valt. De lus van de rugzak kan je zo strak en zo los mogelijk aan snoeren, maar daar zijn een aantal handige trucjes voor. Hier lees je meer.

Meer inspiratie
Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt