De mooiste bergtochten rond het Ledromeer foto M van Hattem

Wandeltocht rond het meer van Ledro, Italië vanaf Concei

Duur: 

8 uur

Startplaats: 

Concei (Lenzumo)

Concei (797 m) – Malga Vies – Monte Cadria (2253 m)
Vertrek- en eindpunt: Concei (Lenzumo).
Duur en hoogteverschil: 7 tot 8 uur, 1500 m stijgen en dalen.
Karakter: goede bergpaden tot de Malga Cadria, vandaar smalle, geëxponeerde paden, soms gezekerd met kabels.

Een pad voor wandelaars met lange adem en avontuurlijke instelling: maar zij zullen niet worden teleurgesteld! Maar liefst 3000 hoogtemeters moeten worden overbrugd tussen Concei en de top van de Monte Cadria. In voor- en najaar is het niet ongewoon dat op de top sneeuw ligt terwijl je in het dal in je T-shirt rondloopt…dus zorg voor genoeg warme kleding in de rugzak.

Er zijn vele alternatieven mogelijk om vanuit het dal op de grote almweide te komen onder de top, de Malga Cadria. De route vanuit Lenzumo over de Monte Vies is mooi, maar doordat vanaf de MonteVies weer ongeveer 200 meter moet worden afgedaald, levert deze variant ook 400 extra hoogtemeters op. Beter is het om door het Val dei Mollini omhoog te gaan. Eventueel kan iets hogerop bij een oude electriciteitscentrale worden geparkeerd; dat scheelt zeker een half uurtje lopen. Het brede bospad leidt naar de Malga Vies. Kort voordat je daar komt, passeer je een aantal zomerhuisjes en leegstaande hutten. De zomerhuisjes waren ook almhutten, maar zijn vererfd en verbouwd. De leegstaande gebouwen zijn vererfd aan meerdere personen tegelijk, die het niet eens konden of wilden worden over een verbouwing…

De enige die hier op de almen nog boert, is de pachter van de Malga Cadria, hogerop. Op de Malga Vies staat een monument, dat herinnert aan de Italiaanse slachtoffers tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dit was de meest vooruitgeschoven Italiaanse post; hun tegenstanders zaten op de Monte Cadria, zeshonderd meter hoger. Het is de Italianen tijdens de oorlog nooit gelukt om de Oostenrijkers daarvan te verdrijven. Er loopt een prachtige oud pad van de Malga Vies naar de Malga Cadria, dat een soort borstwering heeft en waarin tredes gehakt zijn. Geen toeval: de Oostenrijkers hebben aan het begin van de oorlog langs deze route hun zware materieel omhoog gebracht en daarna de weg hermetisch afgesloten.

De weg biedt nu de nodige mooie uitzichten op Tiarno, richting het Idromeer. Hoe hoger je komt, hoe meer er ook te zien valt in de richting van het Ledromeer. Op de Malga Cadria wordt nog geboerd. De oude Oostenrijkse wandelpaden en stellingen vallen desalniettemin ook op. In het midden van de alm, op het laagste punt, is het grafmonument voor een Oostenrijkse officier, Felix von Hecht. Hij was geliefd bij vriend en vijand en zijn monument wordt tegenwoordig onderhouden door de Italiaanse inwoners van Bezecca.

Er openen zich hier twee mogelijkheden om de Monte Cadria te beklimmen. Als de omstandigheden goed zijn, loont het een overschrijding te maken. Neem het officiële, gemarkeerde pad naar boven. Dit gaat naar rechts, direct naar de topgraat. Eenmaal op de graat is het gezekerd met kabels en feitelijk een eenvoudige klauterroute. Pas op bij nat gras, of dunne sneeuw op het gras! De route kan dan verraderlijk zijn. In zo’n geval is het wellicht aan te raden om niet naar rechts te gaan, op de officiële route, maar linksom door het dalletje het pad te volgen dat naar de zuidwest helling van de Monte Cadria leidt. Hier lopen kleine spoortjes omhoog, steil door de helling, die beter in te schatten en te gebruiken zijn. Maar ook hier is het niet zonder risico. Wie over de graat boven is gekomen, kan via de helling naar beneden, en andersom!

Laatst bijgewerkt november 2012

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95)