Home » Blogs
Trentino Ski Sunrise

Als de zon de bergtoppen kust

18 maart, 2019 - 11:21 - Redactie

De wekker piept om 4 uur en dan moeten we snel onder de warme dekens vandaan, skikleding aan en richting Pejo 3000 in Val di Sole voor de Ski Sunrise. Pejo 3000 is echt zo’n pareltje onder de skigebieden, niet groot maar heerlijk afwisselend en hoog gelegen en maakt onderdeel uit van Skirama Dolomiti en absoluut de moeite ter afwisseling met een van de andere gebieden.

Tekst en foto's: Systke Maaijen

Het lukt om op tijd de Pejo vallei in te rijden en lichtjes op de berghelling boven het dorp bevestigen dat het liftpersoneel alles al in gereedheid brengt. Deze ochtend gaat de lift om 05.15 uur aan om de 50 deelnemers aan deze Ski Sunrise naar de top boven Pejo te brengen en dan wel direct naar 3.000 meter hoogte. Ik zit met mijn twee dochters van 9 en 8 in het pikkedonker in een gondeltje en we zweven onder een fonkelende sterren hemel over boerderijen waar de stallen verlicht zijn en gemolken wordt. Ze vinden het best spannend. Bij het tussen station stappen we over in de grote gondel en is het enthousiasme over de heldere hemel en verse sneeuw te voelen en te horen.

Trentino Ski Sunrise

Boven aangekomen is het koud, kraakt de sneeuw onder onze schoenen en is een eerste streep licht aan de horizon te zien. Ik fotografeer en film, geniet van het bijzondere moment en kijk om mij heen naar al die witte toppen die wachten op een nieuwe dag. Ik sta hier middenin het natuurpark Stelvio en kijk uit over de Brenta Dolomieten in natuurpark Adamello-Brenta en bijbehorende gletsjers. De lichtstreep aan de horizon wordt groter en kleurt langzaam geel en terwijl mijn voeten steeds kouder worden en ik stiekem snak naar een warme cappuccino. Maar de verwondering overwint het van kou en honger, want wat is het mooi! Steeds helderder worden de contouren van de bergen, de kleuren warmer tot de zon de eerste toppen kust en roze kleurt.

Trentino Ski Sunrise

Elke winter kun je in de diverse skigebieden in Trentino zonsopkomst bijwonen waarna er in de lokale hut een stevig ontbijt voor je klaarstaat en je vervolgens als eerste jouw sporen op de piste kunt achterlaten. Skileraren begeleiden de deelnemers en niet-skiërs kunnen ervoor kiezen om met sneeuwschoenen en een gids een wandeling te maken.

FOTOS Gewicht van rijen tonen Bestandsinformatie	Bewerkingen

Op het tijdstip dat ik normaal opsta, daal ik met mijn meisjes al af naar de hut. We draaien als eersten prachtige bochten in de ongerepte sneeuw. Af en toe stoppen we om te zien hoe de hellingen steeds verder door de zon worden gekleurd maar ik krijg meer en meer commentaar want het is vroeg, koud en de warme hut roept steeds harder. We vallen daar bijna letterlijk in de warme broodjes, sappen, chocolademelk, spek, jams, honing, kaas- en worstsoorten, ei...mmmm dit wordt smullen.

Trentino Ski Sunrise

Een uurtje later met de blos op de wangen van de kou en warmte en goed gevulde magen, besluiten we nog wat afdalingen te maken als de eerste mensen uit het dal bovenkomen. Blauwe lucht, zon, verse sneeuw en een leuke ‘fun-slope’ met tunnels, bochten, groetende ‘high-five’ borden en meer staan op het programma. Rond elf uur zijn we dan toch echt moe na deze prachtige maar intense ochtend en dalen af naar het dal.

Trentino Ski Sunrise

Trentino Ski Sunrise; het is even doorbijten in het donker en de kou maar als je de kans krijgt, is dit absoluut een unieke belevenis. De kosten voor deelname variëren per locatie maar zijn incl. lift, begeleiding en ontbijt, kinderen tot 6 of 8 jaar met begeleider gratis, junioren met korting. Voor dit winterweizoen zijn de Ski Sunrise evenementen voorbij maar voor de volgende winter vinden wij dit alvast een goed idee. 

Trentino Ski Sunrise

Er zijn veel mooie wintersportgebieden in en rondom de Brenta Dolomieten waar de Ski Sunrise ook wordt georganiseerd. Tik op de website van jouw skigebied “Trentino Ski Sunrise” in om de data waarop de Ski Sunrise plaatsvindt te vinden, of kijk op www.visittrentino.info waar de data voor komende winter vanaf de herfst worden bekend gemaakt. 

Sytske Maaijen woont en werkt met haar bedrijf Active Italia sinds 2000 in Trentino – Noord-Italië en is daar in de bergen en langs de meren te voet, per fiets/mountainbike of ski’s onderweg om meer te vertellen over alle mogelijkheden voor een mooie zomer- en/of wintervakantie.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.