Home » Blogs

Bergwandelgids Arnold Jansen: “Wandel in het nu!”

8 oktober, 2014 - 14:21 - Arnold Jansen

Mijn naam is Arnold Jansen (1970). Sinds mei van dit jaar ben ik gediplomeerd bergwandelgids voor het gidsen in de zomer. Ik heb hiervoor in Oostenrijk een opleiding gevolgd bij Bergwanderführerverband Steiermark, waarvan ik tevens lid ben. Aankomende december ga ik het winterdeel van deze opleiding doen, zodat ik ook in de winter tochten (op sneeuwschoenen) mag gidsen.

Ik ontdekte het bergwandelen aan de Zwitserse kant van het Lago Maggiore. Totaal onwetend en daardoor volledig onvoorbereid, met nagenoeg geen eten en drinken en geen goede bergwandelschoenen maakte ik daar mijn eerste dagwandeling. Het werd, voornamelijk door een gebrek aan eten en drinken, een ‘lange’ zware tocht. Toch was het een prachtige wandeling en een geweldige ervaring. Ik was verkocht!

Sinds die eerste bergwandeling is er veel veranderd. Vele mooie tochten hebben gezorgd voor een berg aan ervaring. Daarnaast heb ik mij verder ontwikkeld op het gebied van bergwandelen, met als voorlopig hoogtepunt het met succes afronden van de opleiding tot bergwandelgids.

Als gediplomeerd bergwandelgids heb ik afgelopen zomer het gebied rond Mayrhofen in het Zillertal goed leren kennen. Ik heb daar voor Tirol Outdoor Experience een aantal meerdaagse wandelingen gegidst. Daarnaast ben ik veel in het Hochgebirgs-Naturpark Zillertaler Alpen onderweg geweest.

Wat vind je het mooist aan bergwandelen?

Wat mij aantrekt in het bergwandelen is de combinatie van de fysieke inspanning, de mentale ontspanning en de bewuste beleving van de natuur. Onderweg zijn, genieten van het mooie landschap (van de machtige bergtoppen tot de kleine Alpenbloempjes) en er volledig in opgaan. Ik wil mensen graag de natuur bewust(er) laten beleven. Mijn motto is: Wandel in het nu, kijk met de open nieuwsgierige blik van een kind en voel wat de kracht en de schoonheid van de natuur met je doet.

Meer inspiratie

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!