Home » Blogs

De bergen schoonmaken in het Zwarte Woud

28 juli, 2012 - 12:15 - Fenneke Visscher

Zaterdag 21 juli haalden meer dan vijftig enthousiaste deelnemers zo’n zeventig zakken afval en in totaal meer dan vijfhonderd kilo afval uit de bossen en heuvels van Schauinsland weggehaald. Het was het 3e Envirotrek ‘Clean Up’ evenement dit jaar, georganiseerd door stichting Respect the Mountains, in samenwerking met KEEN Footwear. En ik was daarbij!

´s Ochtends om half 10 gaan we met met de verzamelde vrijwilligers de Schauinsland kabelbaan omhoog (uit 1930) en worden we hartelijk verwelkomd door Aukje van Gerven (directeur), Joanne Wissink (envirotrek manager) bij de opgeblazen bever en het standje van RTM. Uitgerust met een RTM t-shirt, waar het een beetje te koud voor is, drinken we eerst een kopje koffie en worden we ouderwets in 4 groepen verdeeld. De families met kleine kinderen gingen in groep 1, en afhankelijk van je wandelniveau word je in de andere groepen ingedeeld. Om 11 uur klinkt het startsein en onze groep (groep 4) zet zich aan het werk op een redelijk steile berghelling langs een autoweg. Aan de spullen die we vinden is het duidelijk te merken dat er boven ons een weg is.

Wat vinden we allemaal?

 • 9 autobanden (2 met velg)
 • Autoaccu
 • Laptopaccu
 • Een paar langlaufski’s
 • Een pan
 • Een hamer
 • Koffiebekertjes (plastic en steen)
 • Snoeppapiertjes
 • Luiers
 • Dialysezakken
 • En nog veel meer…

Na het opruimen, slechts 2 uurtjes, gaan we terug naar het bergstation van de kabelbaan (de top van Schauinsland 1284 m) en daar staat een bbq met sla en broodjes en Apfelschörle voor ons klaar. De catering van het plaatselijke restaurant heeft hiervoor gezorgd!

Gelukkig schijnt de zon nu wat, maar dat duurt helaas niet lang. Om een uur of 14 komt de regen met bakken uit de hemel vallen en wordt het echt best wel koud. Ik trek redelijk snel mijn regenbroek aan, en sta helemaal klaar voor het middagprogramma.

Het middagprogramma - 54 km/u op een step

Je kan kiezen uit drie programma’s: een gps-tocht, een mijn/grot bezoeken of een downhill met een step. Wij kiezen voor het laatste. Met knie- en elleboogbeschermers en een helm op krijgen we onze steps. Een soort mountainbikes zonder zadel en trappers. En ik vind het best spannend, want het regende dus de paden zullen best glad zijn. In een groepje van 9 man gaan we al steppend naar beneden over bospaadjes. En dat gaat best snel! Dankzij de handremmen heb je vrij veel controle maar toch moet je uitkijken voor boomwortels en losliggende stenen.

Na ongeveer een uur komen we beneden en bekijken elkaar. We zijn ontzettend vies geworden van de plassen modder, maar daarom kunnen we alleen maar heel hard lachen. Een van ons had een gps bij zich en kon zien dat hij wel 54 km/u was gegaan! En dat op een step… We zijn allemaal veilig beneden gekomen na een parcours van zo’n 10 km lengte en 750 meter lager.Eenmaal weer boven met de kabelbaan krijgen we een goodiebag met een frisbee en een muts of handschoenen. En die heb ik ’s avonds op de camping alweer gedragen!

Wil jij ook zo'n leuke en nuttige dag in de bergen?

A.s. zondag (29 juli) kun je nog mee doen met de Envirotrek in Garmisch-Partenkirchen. En in augustus kun je nog meedoen in Samoëns (Frankrijk) of Peak District (Verenigd Koninkrijk). Geef je op via http://www.keenfootwear.com/nl/en/envirotrek/.

Meer inspiratie

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!