Home » Blogs
Alta Via I - wandelroute in Trentino

De toppers van Trentino, deel 3, Monte Pin

6 mei, 2017 - 08:00 - Redactie

Dit het derde deel van ‘Toppers van Trentino’, een serie verhalen en foto’s waarin ik, Roos Schellings, de mooiste dagtochten beschrijf in de bergen van Trentino. Tochten die we herhaaldelijk zelf liepen en zeker nog eens gaan lopen, insider-information over de mooiste bergwandelingen in Trentino. Met een inloopwandeling via de Monte Pin trainen we voor de Alta Via I.

Het is vrijdagochtend 26 juni 2016, ik sta om 6 uur op, want vandaag is er een training in de bergen. We bereiden ons met drie dames, Luisa, Angela en Roos, voor op een huttentocht, een van de meest bekende huttentochten in de Dolomieten, Alta Via I. Onze tocht moet een beetje uitdagend zijn, we willen onze teamspirit, conditie en ons oriëntatievermogen opvijzelen. Ons doel voor vandaag is de top van Monte Pin, met 2.420 meter de hoogste top van de Maddalene-bergketen in Trentino.

Vergunning voor gebied met de bruine beer

We volgen het advies van Angela’s vriend en alpinist Fulvio en nemen een minder bezocht pad dat start vanuit Rumo. We lopen een lus en kunnen tussendoor via een klein pad omhoog lopen naar de top. Het is een wild gebied in de Maddalene-bergketen van Trentino. Hier verblijft de bruine beer en we moeten daarom een vergunning vragen om het eerste deel tot aan Malga Lavazzè omhoog te rijden met de auto.

uitzicht DolomietentoppenDe ochtend daarna staan we om 8 uur in de lokale bar voor een koffie en om ons te informeren over de vergunning. Terwijl we onze macchiato drinken, loopt toevallig ook de desbetreffende ambtenaar binnen voor een koffie. Onze sympathieke Angela, betaalt zijn lungho en vertelt over onze plannen. Na een kort stopje bij het plaatselijke gemeentehuis, hebben we onze vergunning op zak en kunnen we vertrekken.

Rust en stilte bij Malga Lavazzè

Na een rit omhoog, komen we aan bij Malga Lavazzè waar we de auto parkeren. Het is een prachtige dag, goedgemutst beginnen we aan onze tocht.  Deze tocht is ontzettend gevarieerd, we steken meerdere passen en valleien over, komen langs drie bergmeren, zien gemzen, paarden en geiten en grote kale botten van een koe opgegeten door een beer.

Alhoewel we ons niet echt kunnen verlopen, wordt regelmatig de kaart uitgehaald om zeker te zijn dat we goed lopen. Het is hier wild, erg mooi en de hele dag komen we helemaal niemand tegen. Er moeten plekken zijn zoals hier, waar de natuur nog zijn gang kan gaan. Zoals gebruikelijk tijdens dit soort bijzondere tochten ben ik in mijn element en ik weet: dit is er weer een, eentje die ik niet vergeet, een van die toppers van Trentino....

Gelukkig geen beer op de wegEen dag om in te lijsten

We lopen terug omlaag, het pad is lang en het is warm. Een paar uur later, bezweet en dorstig maar voldaan komen we terug aan bij Malga Lavazzè. Daar staat de ambtenaar ons zowaar op te wachten! Even controleren of die dames wel heelhuids terug beneden komen. Na de foto’s van de top van Monte Pin gelooft hij dat we daar ook echt zijn geweest. Op de koop toe trakteren we de verbaasde man op een pilsje. Zijn dag en ook de onze kan niet meer stuk.

Roos woont in Noord-Italië naast de Brenta Dolomieten. Ze heeft haar eigen natuurvakantie website opgezet: holidaysdolomites.com met een een selectie van de mooiste trektochten en vakantieverblijven in de Dolomieten en Nationale Parken van Trentino-Zuid Tirol. Ook schrijft en fotografeert ze graag, op haar avonturenblog kun je meer lezen over deze prachtige regio in Noord-Italië.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Lees hier een stukje berg geschiedenis