Home » Blogs
Hike in Albanië

Een avontuur, ver weg van Europa en de 21e eeuw

18 februari, 2022 - 08:00 - Redactie

Albanië is niet meteen het eerste land waar je aan denkt om met je backpack op, een mooie trektocht te maken. Sterker nog, vanuit Nederland is het nog best lastig om alles daar ter plekke te regelen. Dit heeft alles te maken met dat Albanië decennialang weinig ontwikkeling heeft gekend. Jarenlang leefde de bevolking onder het communisme waardoor Albanië onbekend en mysterieus bleef voor de rest van Europa. In de jaren '90 is hier verandering in gekomen en zwaaide het land aarzelend zijn poorten open. Gelukkig maar. Er valt namelijk zoveel te zien en te ontdekken, je maakt er kennis met de gastvrijheid en oprechte vriendelijkheid van de bergbewoners en je waant je even ver, ver weg van de bewoonde moderne wereld van het Europa van de 21ste eeuw.

Tekst en foto: Gerty Verdaasdonk

The Accursed Mountains

The Accursed Mountains ofwel de Albanese Alpen zijn spectaculaire en reusachtige bergen die deel uitmaken van de ‘Peaks of the Balkans Trail’. Een trail die door Albanië, Montenegro en Kosovo loopt bestaande uit 10 etappes met de duur van 10 tot 13 dagen. Het combineren van etappes is ook goed mogelijk. Onze tocht door de bergen was vooral op Albanees grondgebied, hier hebben wij de meeste hoogte- en kilometers afgelegd.

Hike in Albanië

De mooiste boottocht van Albanië

Om ons bergavontuur te laten beginnen, verlaten we Shköder en reizen we af naar Valbone, exiting! We maken de prachtigste boottocht van Albanië over het uitgestrekte Komanmeer, die de steden Koman en Fierzë verbindt. De 3-4 uur durende boottrip vliegt voorbij. Het lijkt of we naar een prachtige ansichtkaart kijken met zijn kolossale reusachtige bergen en fraaie begroeiingen en vragen ons af, is dit wel Europa?

Hike in Albanië

De tijd staat letterlijk en figuurlijk stil

Tijdens de trail vallen we van de ene verbazing in de andere. Indrukwekkende landschappen, met de mooiste vergezichten, grillige pieken en machtige steile bergwanden. The Accursed Mountains (Vervloekte Bergen of Albanese Alpen) maken hun titel daarom meer dan waar. Dagenlang dwalen we over the peaks. We lopen over bergkammen met waanzinnige uitzichten en klimmen en klauteren over rotspartijen. Tijdsbesef raken we helemaal kwijt. Onderweg komen we vriendelijke herders tegen met hun kuddes. Ravottende kalveren die ons begroeten als we Dobërdol binnenlopen. Na een lange dag hiken, noemen we dit nog eens een warm welkom. Verderop horen we geluiden van hinnikende paarden en blaffende honden. Dobërdol, een schilderachtig valleidorp waar oude tradities in ere worden gehouden. Een plek waar je even teruggaat in de tijd, ver weg van de dagelijkse hectiek, een plek waar we veel langer hadden willen verblijven.

Hike in Albanië

Maar… wacht niet te lang!

Ondanks het nog niet ontdekt is door het massatoerisme, moet je niet te lang wachten om Albanië te bezoeken. De Albanese regering wilt uit het toerisme meer inkomsten gaan genereren wat waarschijnlijk ten koste gaat van het pure en ongerepte wat Albanië aan cultuur en natuur te bieden heeft. Wil je meer weten over een trektocht in Albanië? Neem gerust contact met ons op.

Jimmy & Gerty, trotse eigenaren van Unplugged Outdoor

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.