Home » Blogs

Een weekje in een berghut in het Salzburgerland - broodbakalm

12 juni, 2012 - 21:53 - Fenneke Visscher

Pizza met versgeplukte kruiden van je eigen alm en iedere dag vers brood uit je eigen oven. De koeien, geiten en kippen verwelkomden ons hartelijk met geloei, geblèr en bellen op de broodbakalm. Ook Roswitha stond helemaal klaar om ons vandaag te leren broodbakken op de Kalchkendlalm.

We waren niet de enige gasten. Er was ook een schoolklas uit Salzburg een weekje op bezoek om eens te kijken hoe het leven in de bergen is en daar hoort je eigen eten klaarmaken ook bij. Wat moet er als eerste gebeuren voordat je brood kan maken? De oven moet voorverwarmen. De jongens haalden kleine en grote stukken hout om het vuur in de steenoven aan te maken. De meisjes stonden met een kopje thee te kijken hoe de jongens het vuur aanmaakten. Daarna gingen we naar binnen en leerden we wat over de ingrediënten en welke ingrediënten er eigenlijk in brood zitten. In ons brood ging volkorenmeel, warm water, gist, rogge en zout. Nadat alle ingrediënten in een grote trog gedaan werden, moest het even rusten.

Ondertussen gingen we de alm op om kruiden te zoeken. We vonden onder andere tijm. De blaadjes kun je eten, de paarse bloemetjes niet. Toen we tijdens de lunch lekkere groentesoep met aardappel en een soort gefrituurde tosti’s met pruimenstroop op hadden, was het tijd om het deeg te gaan kneden. Kneden doe je met de muis van je hand, niet met je vingers én op de muziek van een wals. Dat is precies het tempo dat je moet aanhouden. Als je brood door gebruik van voldoende bloem niet meer plakt, kan je bol in een mandje en kun je hem versieren met zonnebloempitten. Daarna gingen ze in de inmiddels hete oven en een half uurtje later konden ze uit de oven en waren ze mooi bruin gebakken. Verser kun je je brood niet eten!

ps. De geit is gemolken...

De website van Roswitha en meer informatie over haar concept wat betreft "die Schule am Berg" vind je hier: http://www.schule-am-berg.at

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling