Home » Blogs

Een weekje in een berghut in het Salzburgerland - dagje Salzburg

11 juni, 2012 - 22:40 - Fenneke Visscher

Vanochtend werd ik op de trein gezet en stapte om kwart voor elf uit in Salzburg. Via een bezoek aan het toeristenbureau stapte ik in de stadsbus. Ik had zojuist een Salzburg Card gekocht voor 25 euro en kon daarmee gratis de bus in, musea in en met liften mee. Mijn doel voor vandaag: een geocache vinden en een van de bergen in Salzburg op. Verder geen plannen, gewoon genieten en me laten leiden door wat ik tegen zou komen.

Na een paar uur in de stad gelopen te hebben, geen cache gevonden te hebben, wel de Mönchberg op geweest, wilde ik naar een hogere berg. Ik nam een bus en een half uur later stapte ik uit bij de Untersbergbahn (op de grens van Oostenrijk en Duitsland): een gondellift die naar de Untersberg ging. Met zes man stapten we in en stapten we zo’n tien minuten en een aantal wolkenlagen en 1100 meter hoger uit.

Wat een uitzicht. Veel wolken, maar ook blauwe lucht, bergen, weilanden, rotsen en steden. Een Italiaan maakte van mij een foto met het uitzicht op de achtergrond. Daarna ben ik zelf even op pad gegaan. En zag een topkruis. Daar moest ik wezen! Een kleine tien minuten later raakte ik het topkruis aan. Ik stond op 1805 meter hoogte. Dat had ik vanochtend niet verwacht toen ik zei dat ik een stad ging bezoeken. Maar omdat dit ook onderdeel was van de kortingskaart, ben ik hier heengegaan en ik heb zeker geen spijt.

Ondanks de wolken toch mooie, maar dus ook mysterieuze foto’s kunnen maken. Ook heb ik sneeuw aangeraakt, want dat lag hier nog wel op verschillende plekken. Het was ook niet echt warm te noemen hierboven. Na een uurtje vond ik het wel tijd om naar beneden te gaan, want ik had nog een plan voor de middag: Zoo Salzburg. Om 3 uur kon ik weer naar beneden met de gondel. En dat was niet echt prettig. Mijn oren gingen dicht zitten en het ging zelf heel erg pijn doen. Ik masseerde mijn hoofd, maar dat hielp niet. Ik probeerde te genieten van het uitzicht en van de stilte, maar het lukte niet. Uiteindelijk zat ik zelfs met mijn hoofd tussen mijn handen ingeklemd, naar beneden kijkend… Dieptepunt van de dag. Hoogtepunt van de dag: Het topkruis op 1805 meter. Niet verwacht bij een ‘dagje Salzburg’.

Lees meer over de geschiedenis en de omgeving van de Untersbergbahn: http://www.untersbergbahn.at
Bekijk de foto's van Zoo Salzburg hier: http://www.flickr.com/photos/fennie/sets/72157630044172031/

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?