Home » Blogs
Fan van sneeuwschoenwandelen

Fan van sneeuwschoenwandelen

1 oktober, 2019 - 15:55 - Redactie

Het is in de winter van 2015 dat ik in het Zwitserse Berner Oberland voor het eerst mijn sneeuwschoenen aantrek. De familie staat te stuiteren voor de skilift voor opnieuw een dag op de skipiste en ik ben de rare vogel die in haar uppie omhoog gaat. Lopend. Op sneeuwschoenen. De rol van rare vogel past me wel, want de draaiende ogen van de familie maken mijn zin in deze dag nog groter.

Fan van sneeuwschoenwandelen

Van skiën naar sneeuwwandelen

De gondel met de zwaaiende familieleden zie ik snel hoogte maken, terwijl ik rustig stappend de stilte in ga. Eén gebied, hetzelfde vertrekpunt en het contrast kan niet groter. In snelheid én in ambiance.

Fan van sneeuwschoenwandelen

Witte bergwereld

Binnen een paar stappen beweeg ik me in een prachtige witte bergwereld weg van alles. Jippie, hier had ik zin in! Ik ben nog ietwat onwennig met het materiaal en de ski-outfit is veel te warm. In no-time puilt mijn rugzak uit met de dikke kleding en loop ik in t-shirt! 

Ik begeef me in de bergen waar ik zo gek op ben. Op eigen kracht kom ik in een nieuwe wereld terwijl mijn longen zich gretig vullen met de heerlijke zuivere berglucht. Ik sta regelmatig stil, maak foto’s en neem de tijd om te staren. Op zoek naar herkenning van de uitzichten vanaf de skipiste. En ik realiseer me … eigenlijk is dit de wereld áchter de skipiste waar ik altijd zo nieuwsgierig naar ben geweest. En nu ben ik er! Genieten! 

Fan van het sneeuwwandelen

In een kleine twee uur heb ik zo’n 650 hoogtemeters in een veel te korte afstand gemaakt. Flink bezweet stap ik op het terras bij de familie waar ik me vanuit de witte stilte weer even in de skiwereld begeef. Ik voel me nog steeds de rare vogel. En ben dat hier natuurlijk ook met die grote schoenen tussen alle skilatten ;). We kletsen gezellig bij en ik laat me de Nuss Gipfel beter dan ooit smaken.

Veilige vaste sneeuwschoenroute

Als ik ben bijgekomen lonkt de sneeuwschoen-route die hier op hoogte is uitgezet. Speciaal voor mij lijkt het, want de stokken hebben mijn favoriete kleur roze! Dit blijkt achteraf gebruikelijk te zijn voor sneeuwschoenroutes ;).

Ik ben de eerste vandaag na een nacht dat er verse sneeuw is gevallen. Wauw! Om het plaatje compleet te maken is er de strak blauwe lucht en de zon op mijn snoet. Het is mijn eerste dag sneeuwwandelen en ik ben nu al fan! Het voelt als een eer om mijn grote flapper in de zachte sneeuw te zetten en eerste het spoor te maken.

Nou Jantiene … daar ga je dan!

Fan van sneeuwschoenwandelen

De ervaring van het sneeuwwandelen

Sinds dát moment ben ik verslingerd geraakt aan het sneeuwwandelen. Elk jaar ga ik een paar weken op pad. Niet meer over vaste routes, maar van de paden en onder begeleiding van een International Mountain Leader. Zo kom ik op plekken waar ik zelf nooit zou kunnen komen. Vooral de trektochten van hut naar hut vind ik geweldig. Meer kun je niet in de bergen zijn! 

Ik vind het sneeuwwandelen een unieke winterse beleving in de bergen. Het vele buiten zijn (5 - 8 uur per dag) en het gevoel van ontspanning door inspanning en het bijzondere leven in de berghutten maakt het sneeuwwandel-gevoel voor mij compleet. Het sneeuwwandelen zelf is niet moeilijk en voelt als snel net zo vertrouwd als gewoon wandelen. Je kunt het met een groepsreis net zo zwaar maken als je zelf wilt. Voorin help je mee met het ‘spoor maken’. Achterin kun je relaxed lopen over een mooi geprepareerd paadje. 

Fan van sneeuwschoenwandelen

Nieuwsgierig geworden naar het sneeuwwandelen?

Bergwandelen.com heeft een breed pallet aan sneeuwschoenwandelreizen voor elke wandelaar. Ik heb mijn 10 favoriete reizen voor jou als lezer van Bergen Magazine op een rijtje gezet, lees je mee?

Dagtochten

Deze reizen zijn perfect als je het sneeuwwandelen eens wil proberen. Je niet een te zware rugzak wilt dragen en geniet van een comfortabel verblijf met goede bedden en lekker eten. Ook kun je met deze reizen eens een dagje overslaan! Ervaring met het sneeuwschoenwandelen is niet nodig.

● Sneeuwwandelen met Kerst vanuit Herberg Ascharina in Zwitserland
Vertrek 21 december 2019. Meer informatie 

● In het Oostenrijkse Zirbenland op sneeuwschoenen
Vertrek 25 januari 2020. Meer informatie

● Sneeuwwandelen vanuit Luxe Chalet AlpeLune in de Ecrins in Frankrijk
Vertrek 1 februari 2020. Meer informatie

● Heerlijke dagtochten vanuit hutten in West-oostenrijk
Vertrek 8 februari 2020. Meer informatie

● Culinair genieten in Val d’Ultimo in Italië
Vertrek 15 februari 2020. Meer informatie 

Trektochten

Ben jij een ervaren bergwandelaar en avontuurlijk ingesteld? Dan is een trektocht van hut
naar hut misschien wel iets voor jou! Ervaring met het sneeuwschoenwandelen is niet nodig
en het gebruik van de Lawine 3-Eenheid en ABS Rugzak zit bij Bergwandelen.com bij de
reisprijs inbegrepen.

● Op sneeuwschoenen rond de Toubkal in de Marokkaanse Atlas
Vertrek 8 februari 2020. Meer informatie

● Sneeuwwandeltrektocht in het Zwitserse Rätikonmassief
Vertrek 15 februari 2020. Meer informatie

● Genieten van Noorse fjorden in de Lyngen-Alps
Vertrek 28 maart 2020. Meer informatie 

● Op de grens van Italië en Zwitserland door het Binntal op sneeuwschoenen langs berghutten.
Vertrek 14 maart 2020. Meer informatie 

● Het Sneeuwavontuur!
Vertrek 4 april 2020. Meer informatie

Het volledige reisprogramma van Bergwandelen.com vind je op
https://bergwandelen.com/winterreizen.

Fan van sneeuwschoenwandelen

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?