Home » Blogs

Via ferrata de Curalla

13 juni, 2014 - 20:07 - Simone van Velzen

Het uitzicht vanaf via ferrata de Curalla is ronduit spectaculair: beneden in de diepte ligt Vallée d’Arve met als achtergronddecor het Mont Blanc Massief. En dan is er ook nog de Nepalese brug voor extra spanning en sensatie. Dit wordt mijn allereerste klettersteig en ik heb er zin in!

Geen ontsnappingsroute Op sommige via ferratas heb je de mogelijkheid om de route te verlaten, maar La Curalla heeft geen ontsnappingsroute: wie aan de via ferrata begint, moet hem afmaken. De klettersteig op de steile kalkstenen zuidwand van Aiguille de Varan begint meteen met een loodrechte klim omhoog. Mijn Nederlandse vriendin (ik zal haar naam niet verklappen) zegt na de eerste stap vastbesloten dat ze beter vijf meter onder zeeniveau had kunnen blijven en haakt direct af. Ze is niet te vermurwen en wandelt terug naar het dorp Plateau d’Assy voor een kop koffie. Flynn (mijn Australische kennis) en ik gaan door. Ook voor ons is dit onze eerste via ferrata, maar wij zijn beide enthousiaste sportklimmers en zijn gewend aan grote hoogtes.

Staalkabels, grepen & houten balken Ik heb meteen plezier in het speelse en afwisselende karakter van de klettersteig. Verticale stukken worden afgewisseld met horizontale, waarbij we gebruik maken van metalen grepen en voetsteunen. Verschillende keren lopen we over enkele korte staalkabels en zo af en toe schuifelen we over een houten balk zo breed als mijn voet, waarbij ik steeds glimlachend terugdenk aan alle slootjes waar ik vroeger in ben gevallen. En dan is er het uitzicht! Zelfs op deze grijze bewolkte dag is het adembenemend en krijgen we er geen genoeg van om het Mont Blanc Massief te bewonderen.

Wiebelende Nepalese brug Al vrij snel komen we bij de Nepalese brug. De brug - wat ik trouwens een groot woord vind voor enkele kabels - bestaat uit een kabel om over te lopen, twee kabels om je aan vast te houden (voor elke hand één) en een kabel om te zekeren. Flynn gaat eerst. Hij wandelt soepel en ontspannen overheen en draait zich zelfs halverwege nog even lachend om voor de foto. En dan is het mijn beurt. De eerste stapjes gaan prima, maar eenmaal halverwege wiebelt de Nepalese brug veel meer dan ik verwacht had. Eventjes twijfel ik aan mezelf, maar na een paar keer diep ademhalen, haal ik zonder problemen de overkant. Mijn allereerste via ferrata mét Nepalese burg: check!

Foto’s: 1 Flynn op de Nepalese brug 2 Simone op de Nepalese brug 3 Uitzicht op Vallée d’Arve met Mont Blanc Massief 4 Flynn’s voeten op een houten balk 5 &6 Verticale klim met metalen grepen (Fotografie: Flynn Jackman & Simone van Velzen)

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.