Home » Blogs
bergwandelen zagori trail griekenland

Het land achter de bergen

21 april, 2022 - 13:32 - Redactie

Eén van de mooiste streken van Griekenland vind je in een uitgestrekt gebied in het noordwesten van het vaste land, genaamd Zagori. Zagori betekent ‘Het land achter de Bergen’. Tussen de steile en besneeuwde hellingen van het Tymfi-gebergte, vind je Nationaal Park Zagori, een van de mooiste en meest rijke ecosystemen in Europa. Deze natuurlijke omgeving is perfect voor vele buitenactiviteiten, zoals wandelen, raften, mountainbiken, trailrunning, snowboarden en overige bergsporten. 

Tekst en foto's: Jimmy Mol

Ontdek de dorpen van Zagori

De pittoreske traditionele dorpjes staan bekend om hun beschermde en authentieke bouwstijl, de vriendelijkheid en gastvrijheid van haar inwoners en van de adembenemende en hartverwarmende natuur. Door het bergachtige terrein is de regio Zagori altijd al gekenmerkt geweest door haar zeer moeizame toegankelijkheid, dit zorgde voor een grotere veiligheid en stabiliteit. Ten tijde van het Byzantijnse Rijk zorgde deze relatieve veiligheid van Zagori ervoor dat groepen soldaten er zo nu en dan dorpjes bouwden en zich er vestigden. Zo bevinden zich er 46 traditionele dorpjes.

griekenland zagori trail

Ezelsbruggetjes, geplaveide paden en pleinen, kloosters met magnifieke uitzichten en de diepste kloof van de wereld

Het laatste dorp in Zagori werd pas kort geleden aangesloten op het huidige wegennet. Voor die tijd verplaatste men zich per ezel. De vele ‘ezelsbruggetjes’ die we passeren tijdens onze meerdaagse wandeltocht zijn daar nog getuigen van. Deze bruggen zijn soms meer dan 1000 jaar oud en elk van hen heeft zo zijn eigen mythe, een spektakel om te zien. Onze wandeling start in het dorp Vradeto, gelegen op een hoogte van 1350 meter. Via het stenen pad bestaand uit 1200 treden, dat tot 1973 het enige pad was dat Vradeto met de rest van de wereld verbond, dalen we af naar het dorp Tsepolovo. Tsepolovo is een traditioneel dorp met een fantastisch mooi plein met enkele restaurantjes. In het midden van dit plein staat een enorme Plataan, waar je niet omheen kunt. De beroemde boogbruggen maken het voor ons mogelijk om van het ene pittoreske dorp naar het andere te wandelen in de komende dagen. Natuur en cultuur wisselen elkaar regelmatig af en dat zorgt voor een aangename wandelervaring. Zo bezoeken we ook het klooster Agia Pareskevi in Monodendri. Dit klooster is gebouwd gedurende de Byzantijnse periode op een toen nog onbereikbare plek in de bergen. Inmiddels kun je er wel komen en wat een magisch uitzicht heb je hier! Je staat oog in oog met de diepste kloof ter wereld volgens het Guinness Book of Records. Dat de Vikos kloof een natuurwonder is, geloof je gelijk. Het is een van de spectaculairste canyons van Europa. We zien deze kloof niet alleen van bovenaf, we lopen er ook dwars doorheen. Dan voel je jezelf als mens echt nietig tussen deze reusachtige muren links en recht van je. Toch is het onwijs genieten als je hier doorheen loopt. Want zeg nou eerlijk, je loopt niet elke dag door een van de diepste kloven van de wereld, toch?

Zagori Trail Griekenland

Foodie

Beide houden we van eten, van lekker eten! We zijn al in veel landen geweest en toch zijn  we keer op keer weer nieuwsgierig naar de traditionele keuken van een land. Zo ook in Griekenland. Enkele gerechten kenden wij al, dachten we…… Maar zoals de lokale bevolking in de regio Zagori het op hun manier bereiden…….mmmmmmmmm……finger licking good! Eén van onze favoriete gerechten: Pastitsio maar dan Zagori style. Bij lekker eten hoort natuurlijk ook wat te drinken. Volgens de Grieken uit het noorden kan dit alleen maar Tsipouro zijn. Dit is een soort brandewijn. Je moet er van houden, maar traditie is traditie.

Zagori Trail Griekenland

Geïnspireerd?

Heeft dit artikel jou geïnspireerd? Laat het ons weten. De Unplugged Zagori Trail is een nieuwe trail, die nog niet door andere reisorganisaties aangeboden wordt. De combinatie van bergen, natuur en cultuur maakt het een unieke reiservaring. 

Jimmy & Gerty, trotse eigenaren van Unplugged Outdoor; 
 

Meer inspiratie

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95)