Home » Blogs

Lawinekunde voor winterwandelaars

10 december, 2013 - 09:39 - Frank Rempe

Ik herinner me nog steeds de ogen van het lawineslachtoffer, als hij vertelt* over zijn ervaring. Als hij het moment herleeft dat hij bedolven wordt onder de sneeuw zie je zijn ogen leeg worden. De gruwelijke ervaring spreekt uit zijn stem. Hij heeft de dood in de ogen gekeken, en dat straalt hij uit ook! Zijn lichaam lag als in beton gegoten, geen zicht, geen lucht, een mond vol sneeuw en de gewaarwording dat zijn benen niet meer lagen waar hij ze verwachtte.

Mijn praktijkweek

Redenen genoeg om me eens te gaan verdiepen in lawinekunde. Los van de gruwelijke verhalen wil ik graag meer weten over alles wat ik op mijn winterse avonturen kan tegenkomen. 

Samen met vriend Martijn stap ik in de auto en we rijden naar Zwitserland. In Sertig klimmen we eerst een dagje in het watervalijs om vervolgens tijdens de eerste cursusdag Lawinekunde geconfronteerd te worden met de kans op een lawine boven diezelfde waterval. Confronterend om te leren dat plaatsen die ik al 25 jaar zonder angst (voor lawines) opzocht nu ineens potentieel gevaarlijk zijn.

Sneeuw

De cursusdagen erna struinen we op sneeuwschoenen door de besneeuwde Alpen. Onze gids Marcus laat ons kennismaken met alle facetten van een winterse tocht. Door heupdiepe sneeuw ploeteren we omhoog. En iedere stop worden we bestookt met vragen over wat we zien en hoe we sneeuwcondities en lawinegevaar inschatten. Ik maak kennis met hellingshoeken, sneeuwduinen, verschillende sneeuwkristallen en nog veel meer. We graven een sneeuwprofiel en zien de invloed van wind op de sneeuwdieptes. Ondertussen analyseren we steeds waar het gevaarlijk kan zijn en hoe we die plekken kunnen ontlopen.

Reddingstechniek

De cursusdagen sluiten we af met allerlei scenario’s waarin we fictieve lawineslachtoffers moeten vinden. Alle reddingstechnieken oefenen we in de sneeuw. Op mijn knieën kruip ik door de sneeuw. Ik volg de geluidsignalen en pijlen op het scherm van mijn lawinepieper. Op de plek waar het signaal het sterkst is, en dus het slachtoffer dichtbij, prik ik mijn lawinesonde in de sneeuw. Na drie keer prikken voel ik een andere weerstand en merk dat de sonde minder ver in de sneeuw verdwijnt. Gelukkig, het slachtoffer is gevonden! Tevreden sta ik op. De praktijk blijft toch maar de beste leerschool.

Interesse?

Voor mijn opleiding tot International Mountain Leader organiseer ik, als stage, nogmaals de cursus 'Lawinekunde voor Sneeuwschoenwandelaars'. Normaal is die cursus alleen toegankelijk voor (toer)skiërs en snowboarders. Dus heb je interesse om deze cursus te volgen? Kijk dan op snowsafety.nl. Schrijf je in voor de theoriedagen en de praktijkweek speciaal voor sneeuwschoenwandelaars! Start op 8 maart 2014 in Zwitserland o.l.v. een UIAGM berggids.

* De documentaire: The Fine Line 

Meer inspiratie

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!