Home » Blogs
met rugzak van hut naar hut

Meiden in de bergen

7 maart, 2022 - 16:18 - Redactie

Het enige wat ik zie, is het bergpad en mijn voeten. Voetje voor voetje kom ik dichter bij mijn doel: het topkruis. Onderweg naar boven kom ik een stel tegen en een groep vrienden. Als ik eindelijk boven kom, hoor ik geen auto’s en zie ik geen andere mensen, het enige wat ik hoor is de wind die rond mijn oren suist en mijn hartslag die ik in mijn keel voel. Wat een rust! Alleen niet voor lang. De rust wordt bruut verstoord door die groep vrienden die luidruchtig omhoog komt! Wat is het toch met al die mannen, en waar zijn eigenlijk die vrouwen in de bergen?

Door Sietske Mensing

Met vrienden de bergen in

Al jaren ga ik samen met mijn vriend de bergen in en maken we allerlei soorten bergtochten. Meerdaagse, alpiene of dagtochten, we doen het allemaal. Maar als ik moet kiezen, is een huttentocht toch wel mijn favoriete manier om de bergen te beleven. Ik vind het heerlijk om meerdere dagen van berghut naar berghut te trekken door de prachtige natuur met weidse uitzichten. Om fysiek bezig te zijn en hierdoor mentaal en lichamelijk tot rust kunnen komen. In de bergen ervaar ik elke keer weer hoe klein en nietig we als mens eigenlijk zijn.

Tijdens onze bergtochten valt het mij elke keer op dat we onderweg meestal groepen mannen tegenkomen, maar eigenlijk nooit vriendinnen die samen op pad zijn. En hoe hoger je in de bergen komt, hoe minder dames je überhaupt ziet. Zit ik dan aan het eind van een wandeldag in de hut, zie ik die vrienden samen een biertje drinken, een spelletje spelen, een goed gesprek voeren of lachen, gieren en brullen om de misstappen tijdens de tocht die dag. Hoe tof is dat!? In plaats van dat je samen met je vriendinnen een weekendje een stedentrip maakt of naar Ibiza gaat, ga je samen lekker actief de bergen in.

Met een rugzak op je rug een berg oplopen

Toch dachten al mijn vriendinnen daar heel anders over. Die hadden bij vakantie écht een ander beeld. Wie gaat er nu voor de lol in haar vakantie met een rugzak op de rug een berg oplopen? Om in een berghut op een slaapzaal te slapen vol snurkende mensen en ook nog eens vroeg wakker te moeten worden. Om dit vervolgens de volgende dag weer te doen... Klinkt het herkenbaar?

samen met een vriendin op huttentocht

Het heeft bij mij dan ook 10 jaar geduurd voordat ik een vriendin zo gek heb gekregen mee op huttentocht te gaan. In 2018 was het eindelijk zover: 2 meiden, 2 rugzakken, 4 dagen op huttentocht door het Rätikon gebergte in Oostenrijk en Zwitserland. Tijdens deze tocht vond ik het zo tof om iedere keer de verwondering te zien en te merken dat ook zij helemaal tot rust kwam ondanks (of eigenlijk, dankzij) de fysieke inspanning. Vanaf dat moment wist ik het zeker: hier wil ik iets mee! Ik wil veel meer meiden dit laten ervaren en beleven! 

Meiden in de Bergen

Deze tocht vol verwonderingen, de ervaring om samen met een vriendin de bergen te ontdekken en het feit dat je veel minder vrouwen in de bergen ziet, waren voor mij dé redenen om er iets aan te doen. Ik wil met Meiden in de Bergen vrouwen samenbrengen en stimuleren de bergen te ontdekken en in verbinding te komen met de prachtige natuur hier. Ik heb het mijn missie gemaakt meer vrouwen in de bergen te krijgen! En dat doe ik door op een laagdrempelige manier huttentochten op verschillende niveaus te organiseren. Ik wil meiden die nog geen bergervaring hebben een toffe bergbeleving meegeven. En ik wil dames die al wel ervaring hebben samenbrengen, zodat we samen mooie herinneringen maken in de bergen. Girls just wanna have fun! Of het nu in een club op Ibiza is of in een berghut boven op de berg ;-).

huttentochten met meiden in de bergen

Waar zijn de vrouwen in de bergen?

Ondanks dat ik met Meiden in de Bergen meer dames de bergen in wil krijgen, vroeg ik me af hoe het komt dat er minder vrouwen in de bergen zijn. Is het onbekendheid? Een stereotype beeld dat het een mannenwereld is? Of denken ze dat het alleen weggelegd is voor super stoere outdoor chicks? Na wat onderzoek werd mij één ding al snel duidelijk: de vrouwelijke rolmodellen in de bergwereld liggen niet voor het oprapen. Als ik kijk naar mijn eigen tochten ben ik eigenlijk ook altijd op pad geweest met mannelijke berggidsen. Zijn er dan geen vrouwelijke berggidsen? Jazeker, maar dat er een ‘gender gap’ is, daar liegen de statistieken dan ook niet om. Slechts een kleine 2% van de IFMGA-berggidsen in de Alpen is vrouw. En jammer genoeg ligt dit percentage in Amerika nog lager. Het positieve is wel dat er verandering in lijkt te komen. Het aantal vrouwen dat in de opleiding tot berggids zit, groeit gestaag. En ook in de andere bergsporten zijn de vrouwen steeds beter vertegenwoordigd.

Bergtochten zijn risicovol, zwaar, back-to-basic en niets voor vrouwen!

Als ik met andere meiden spreek, heerst vaak toch nog het beeld van bergtochten dat het risicovol en zwaar is. Dat je afziet, écht back-to-basic gaat en dat het niets voor vrouwen is. Superjammer en onterecht in mijn ogen! Ik ga het niet bagatelliseren, er zitten risico’s aan bergwandelen en je moet trainen om een huttentocht te maken. Het zal gebeuren dat je afziet en dat je niet het comfort van hotel krijgt in een berghut. Maar dat is het avontuur wat je in de bergen hebt. En een mindset waarop je jezelf in kunt stellen.  En zeg nu zelf, het is toch veel toffer om een beetje af te zien met een mooi uitzicht dan jezelf helemaal in het zweet te trainen tussen de vier muren van een sportschool? 

Sietske organiseert met Meiden in de Bergen huttentochten voor vrouwen. Haar motto: meer vrouwen in de bergen! Met Meiden in de Bergen kun je mee op een offline avontuur. 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95)