Home » Blogs

Monti Sibillini; mooier in de winter?

17 januari, 2012 - 13:36 - Agricamp Picobello

Het zal inmiddels zo'n 10 jaar geleden zijn dat we voor het eerst kennis maakten met het Nationaal Park Monti Sibilini. Dit, toen nog vrijwel onbekende, natuurgebied in de Italiaanse Apennijnen zou niet veel later onze achtertuin worden dus vandaar dat we op verkenningstocht waren. We liepen over een onduidelijk wandelpad en konden net boven de ons omringende boomkruinen een glimp opvangen van een aantal besneeuwde bergtoppen zonder enig idee te hebben welke naam ze dragen.
Afijn, die dag hebben we de sneeuw niet aangeraakt en concludeerden we eveneens dat de markeringen in dit gebied niet of nauwelijks aanwezig waren. Ook de kaart was niet altijd even duidelijk dus er lag nog een hoop "werk" op ons te wachten.

Nu, in 2012 en dus jaren later, is het Park bij ons behoorlijk bekend en weet Rob de mooiste plekjes wel te vinden. Echter, de winter heeft ook veel te bieden. Wanneer bij ons thuis hooguit de temperaturen wat beginnen te zakken en een muts geen overbodige luxe is kunnen de bergen in het westen al bedekt zijn met een dikke laag sneeuw. Onder de vaak steile noordhellingen is het dan gevaarlijk in verband met lawines welke regelmatig naar beneden razen en de smalle kloofdalen soms blokkeren met metershoge sneeuwhopen. Winden met de orkaankrachten kunnen het je onmogelijk maken in de bergen te zijn en de winter laat zich dan van zijn meest extreme kant zien.
Maar dan; de zon schijnt en de lucht is azuurblauw. Je stapt in de auto om niet veel later een wereld te betreden die mooier kan zijn dan de zomer. De messcherpe kammen en meer dan 2000 meter hoge pieken van bergen met illustere namen als: Sibilla, Porche, Acuto of Castel Manardo tekenen zich af en vormen een meer dan prachtig decor. De sneeuwschoenen gaan onder en weg ben je.
Vaak kom je geen mens tegen en lijkt de wereld eindeloos te zijn. Wanneer dan in de verte het geblaf van een span honden zich laat horen en even later de hondenslee voorbij glijdt is de beleving compleet. Monti Sibillini; mooier in de winter dan in de zomer? Spannender of juist niet? In ieder geval valt er nog veel, heel veel te ontdekken tijdens dit jaargetijde en hebben wij daar nog geen genoeg van. Dus, even geen zin in overvolle pistes of de hoofdprijs betalen voor een skipas? Dit Nationaal Park is het ideale alternatief voor een weekje wintersport!
www.agricamppicobello.com

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?