Le Marche

Locatie van Le Marche

Le Marche

Locatie van Le MarcheLe Marche is een regio in centraal Italië, gelegen aan de Adriatische kust. De hoofdstad Ancona ligt op circa vier uur rijden ten zuiden van Venetië, vanaf Rome is het drie uur rijden. Het oosten van de regio wordt gedomineerd door de Apennijnen. Richting de kust strekt een heuvelachtig landschap zich uit, doorkruist met brede rivierdalen. Het landschap direct aan de kust is overwegend vlak. Uitzonderingen daarop zijn het uiterste noorden van de regio, en de 572 meter hoge rots Monte Conero, die ten zuiden van Ancona in zee steekt.

Het zuidwesten van Le Marche is het meest bergachtig, met de 2476 meter hoge Monte Vettore als hoogste piek van de regio. Deze berg ligt midden in het Nationaal Park Monti Sibillini, dat zich verder uitstrekt in de regio Umbrië. Kalksteenrotsen, gletsjers en hoogvlakten met weiden maken de streek vergelijkbaar met de Dolomieten. Er groeien diverse bijzondere planten, zoals wilde tulpen en Edelweiss.

Grotte di FrasassiTen noorden van dit nationaal park ligt een klein WNF-reservaat dat ook in de smaak zal vallen bij natuurliefhebbers. Hier komen veel orchideeën voor, en bijzondere fauna zoals dassen, wilde katten en af en toe zelfs wolven. Le Marche is verder beroemd om zijn kalksteengrotten, waarvan de Grotte di Frasassi het meeste indruk zullen maken. Dit grottencomplex bevat de grootste ondergrondse kamer van Europa, de Grotta Grande del Vento, een ruimte van 240 meter hoog.

Hoewel de Adriatische kust al decennialang een populaire vakantiebestemming is, blijft het binnenland gespaard van massatoerisme. Daarom kan de regio aantrekkelijk zijn voor liefhebbers van ongerepte natuur en authentieke bergdorpjes. Het binnenland heeft een veel lagere bevolkingsdichtheid dan de kuststreek. De geschiedenis van Le Marche heeft ook zijn sporen nagelaten in het landschap: talloze Middeleeuwse kastelen sieren de heuveltoppen, vaak in onaangeroerde staat.

De Monte VettoreDe beste maanden om Le Marche te bezoeken zijn mei, juni en september. Tijdens de warmste zomermaanden kan de hitte onprettig zijn voor de actieve vakantieganger, de herfst en lente brengen vaak mist en regen. ’s Winters kan het juist behoorlijk koud zijn, vooral als de noordelijke tramontana-winden door de bergen waaien. Mei en juni zijn topmaanden voor de alpine flora, die dan volop in bloei staat. De eerste herfstkleuren van september zijn echter ook de moeite waard.

Le Marche biedt mogelijkheden voor wandelen, het maken van trektochten, klimmen, mountainbiken en parapente.


Meer informatie over een vakantie naar Le March, Italië

Nieuws uit Le Marche Accommodaties in Italië
Reportages over Le Marche Wandelroutes in Le Marche
Reisverhalen uit Le Marche Evenementen in Le Marche
Bezienswaardigheden in Le Marche Algemene informatie Le Marche
Blog - 9 apr 2015

Midden Italie en bergsport gaan uitstekend samen. Zoals bijna iedereen wel weet vormen de Apennijnen de spreekwoordelijke ruggegraat van het langgerekte Italie. Wanneer we wat specifieker dit berggebied bekijken koen we terecht in het Nationaal Park Monti Sibillini.

Blog - 17 jan 2012

Het zal inmiddels zo'n 10 jaar geleden zijn dat we voor het eerst kennis maakten met het Nationaal Park Monti Sibilini. Dit, toen nog vrijwel onbekende, natuurgebied in de Italiaanse Apennijnen zou niet veel later onze achtertuin worden dus vandaar dat we op verkenningstocht waren.

Blog - 5 jul 2011

De tocht, die ons o.a. naar Lame Rosse brengt, heeft Rob al zo'n 35 keer gelopen. Dat de verveling hier niet toeslaat heeft alles te maken met de afwisseling in het indrukwekkende decor waarbinnen zich deze excursie afspeelt.

Blog - 4 jun 2011

Met ruim 2100 meter is de Monte Sibilla niet over het hoofd te zien in het Nationaal Park Monti Sibillini. De markante steenrand, niet ver onder de top, maakt dat deze berg al vanuit de verte goed herkenbaar is. Deze nacht, 3 juni 2011, is de Mt. Sibilla ons doel tijdens de eerste nachtbeklimming van dit seizoen.

Drie toppen in Italië. Foto Rob de Weerd
Reportage - 26 mei 2011

Het Italiaanse Nationaal Park Monti Sibillini is onderdeel van de Apennijnen en beslaat grofweg zo’n 70 hectare.

Abonneren op Le Marche