Home » Blogs

Opgeven – En gewoon weer opnieuw proberen

25 maart, 2015 - 13:36 - Simone van Velzen

Giacomo de Stefano wilde tijdens zijn project ‘Man on the Snow’ van Oslo naar de Noordkaap reizen, dwars door Noorwegen, Finland en Zweden. Hij maakte daarvoor gebruik van schone energie en dat betekent op eigen kracht 3000 kilometer door de sneeuw ploeteren. Wat je daarvoor nodig hebt? Een paar ski’s, een kite en een hele grote dosis enthousiasme, maar een avontuur loopt niet altijd zoals gepland...

Dat de Italiaanse Giacomo de Stefano volop grijs is, tegen de vijftig loopt en tijdens zijn vorige project ‘Man on the Water’ een long verloor, weerhield hem er vorige winter niet van om te beginnen aan een 3000 kilometer lange reis door de sneeuw. Een barre tocht door zowel de drukke skigebieden van Zuid-Scandinavië als de woeste natuur van Lapland. En dat allemaal omdat Giacomo de Stefano gelooft in een schonere wereld.

Schone energie
Toen ik Giacomo voor het eerst ontmoette, vertelde hij vol passie dat we allemaal iets goeds kunnen doen voor onze planeet: “We kunnen meer dan alleen thuis netjes ons afval scheiden, we kunnen groter denken, groter doen. Iedereen kan een voorbeeld zijn voor anderen. Ik wil mensen inspireren door tijdens mijn reis alleen gebruik te maken van schone energie. Ik reis op eigen kracht met mijn ski’s en zodra de wind het toelaat, trekt een kite me voort. Fossiele brandstoffen gebruik ik niet”.

Mijn avontuurkriebels
Zijn spirit was zo aanstekelijk dat ik plotseling fantaseerde over mijn eigen duurzame trektocht. Met een ezeltje. Geen idee waar dat ezeltje ineens vandaan kwam, maar ik zag het helemaal voor me. Tegen Giacomo zei ik niks, want als ik mijn plotselinge avontuurkriebels met deze enthousiaste doener zou delen, zou ik vast en zeker de volgende ochtend een ezeltje in mijn achtertuin hebben aangetroffen.

Opgeven
Toen Giacomo vorig jaar na onze ontmoeting (januari 2014) aan zijn reis begon, leefde ik via de sociale media met hem mee. Een zware reis, een gebrek aan sneeuw, afschuwelijke blaren en nog vele andere tegenslagen. Giacomo moest opgeven. Maar de Italiaan liet zich niet op zijn kop zitten en afgelopen januari (2015) vertrok hij voor de tweede keer vanuit Oslo richting de Noordkaap. Wederom viel het niet mee en van de week zag ik op internet een geëmotioneerde Giacomo in een video: hij moet weer opgeven.

Een mislukte missie?
De Noordkaap is (nog niet) gehaald, maar betekent dat dat Giacomo zijn doel niet heeft gehaald? Hij wilde inspireren en in zijn ontmoeting met mij is dat in ieder geval gelukt. Nee, ik heb nog steeds geen ezeltje in mijn achtertuin staan, maar komende zomer trek ik wel een maand lang met twee prachtige Pyrenese bergpaarden, Vinca & Gaugin, door de Franse Alpen. Geen fossiele brandstoffen, maar paardenkracht. Met dank aan Giacomo!

Giacomo, ik ben benieuwd naar je volgende project, want je gaat vast en zeker gewoon weer opnieuw op avontuur. En ook dat zal vast niet gaan zoals gepland...

Foto’s
1. Selfie van Giacomo de Stefano tijdens zijn Man on the Snow project
2. Gaugin & ik tijdens een proefrit in het La Vanoise nationale park afgelopen herfst.
3. Gaugin & ik grazend bij refuge des Lacs Merlet (proefrit herfst 2014).

 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!