Home » Blogs

Oude skiliften en andere rommel

27 maart, 2014 - 14:12 - Simone van Velzen

Wat doe je met oude skiliften en andere rommel? Die kieper je gewoon in een gletsjerspleet. Nog niet zo lang geleden was dat heel gewoon. Gelukkig ruimt Compagnie du Mont Blanc nu oude misstappen op.

Oude fouten herstellen

Het uitgebreide netwerk aan kabel- en tandradbanen in de vallei van Chamonix wordt beheerd door Compagnie du Mont Blanc. Slechts enkele decennia geleden was het voor de organisatie heel gewoon om afval in gletsjerspleten te kieperen of oude skiliftkabels ter plekke te begraven. Gelukkig is die tijd nu voorbij.

In hun nieuwsbrief van afgelopen week liet Compagnie du Mont Blanc weten dat ze hard werken om oude fouten te herstellen. In de afgelopen jaren ruimde de organisatie van alles op, waaronder:

 1. een oude kabel uit 1974 die aan de noordkant van de Aiguille du Midi bungelde. Het verwijderen van de kabel van 50 ton en 3100 meter lang was een delicate onderneming. (lees er meer over in de nieuwsbrief van Compagnie du Mont Blanc)
 2. 40 ton oude skiliftkabels die lagen begraven onder de Grand Montets lift. Deze zijn in 2008 opgegraven en van de berg naar beneden gebracht.
 3. lanceringsplatform voor deltavliegers bij Grand Montets. Het platform was allang niet meer in gebruik en is ontmanteld.
 4. Apperatuur voor het transporteren van explosieven bij Bochard, genaamd CATEX (CAble for Transporting EXplosives). In het verleden werd de apparatuur gebruikt voor het beheersen van lawines.
 5. Steunpilaren van de oude Planpraz skilift. Deze operatie kostte 1,2 miljoen euro en duurde 3 jaar.

350 ton afval verzameld in 2013

In het afgelopen jaar verzamelde Compagnie du Mont Blanc 350 ton afval, waaronder:

 • 207 ton schroot
 • 68 ton verontreinigde grond
 • 29 ton standaard industriële afval (zoals kunststoffen)
 • 16 ton hout
 • 12 ton karton
 • 12 ton grind
 • 1 ton elektrische en IT-materiaal
 • 1 ton olie

maar ook: spuitbussen , oliefilters , chemische apparatuur , batterijen , EHBO afval (zoals bebloede kompressen) , aluminium , vetten en vetproducten , doeken, accu’s en ga nog maar even door.

De toekomst

In de toekomst is Compagnie du Mont Blanc van plan dit milieubeleid voor te zetten. Bovendien zijn er plannen om bezoekers beter in te lichten over hun impact op de natuur. Zo wil de organisatie bijvoorbeeld broekzakasbakken aan bezoekers uitdelen, om het aantal sigarettenpeuken in de bergen terug te dringen.

Foto: Deze ouderwetse bubbel-skilift staat in het centrum van Chamonix als decoratie in een voortuintje.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?