Home » Blogs

Paddenstoelen plukken in de Franse Alpen

19 augustus, 2014 - 14:58 - Simone van Velzen

Het is hartje zomer en de hoogste tijd om paddenstoelen te zoeken. Het regent al een maandlang regelmatig pijpenstelen in Chamonix en dat vinden paddenstoelen heerlijk. Ze zijn dan ook vroeg dit jaar en het bos staat nu al (half augustus) bomvol heerlijke cantharellen en boleten.

Cantharellen en boleten Uitzoeken welke paddenstoelen je wel en niet kunt eten, is een risky business. Daarom ga ik met mijn Franse kennis Guillaume Austernaud mee. Guillaume is kok in het uitmuntende restaurant van Hotel Aiguille du Midi in Les Bossons en hij weet alles van eetbare paddenstoelen. ‘We zoeken vandaag twee soorten’ legt hij uit als we elkaar treffen in het bos bij Gaillands ‘cantharellen en verschillende soorten boleten.’ De cantharellen blijken eenvoudig te erkennen. Ze zijn geel en steken sterk af tegen de donkere kleuren van de bosbodem. Een boleet ziet er meer uit als een klassieke paddenstoel met een dikke korte steel en een vlezige, bolvormige hoed. Er zijn verschillende soorten die je kunt eten met allemaal een andere kleurvariatie. De Oranje Berkenboleet heeft bijvoorbeeld een oranjerode hoed, terwijl de hoed van Eekhoorntjesbrood donkerbruin is.

Paddenstoelen plukken voor gevorderden Het zoeken werkt verslavend en we kunnen er geen genoeg van krijgen. We klauteren van de ene paddenstoel naar de andere en klimmen steeds hoger door het bos de berg op. De paddenstoelen staan werkelijk overal. Guillaume vindt verschillende soorten eetbare zwammen waarvan ik de naam niet ken en die ik niet van andere soorten kan onderscheiden. Het is paddenstoelen plukken voor gevorderden en dat laat ik mooi aan Guillaume over.

Duivelse paddenstoel We vinden ook veel niet eetbare exemplaren: de ene nog mooier dan de andere. Het mooist is de Vliegenzwam. Giftig, maar oh zo prachtig met zijn rode hoed en witte stippen. Het is precies de paddenstoel waar Kabouter Spillebeen heen en weer op zat te wippen. Ook vind ik een boleet met een wittige hoed en een geel met rode steel ‘is deze ook eetbaar?’ vraag ik aan Guillaume. Zijn gezicht betrekt :‘Dat is een Satansboleet’. Tja, een paddenstoel met zo’n naam laat ik natuurlijk gewoon staan.

Nog meer eetbare natuur We wandelen ook tegen een veld met frambozenstruiken aan, allemaal bomvol met rijpe vruchten. Het zal trouwens ook niet lang meer duren voordat de bergweides overspoelen met bosbessen. Fantastisch al die eetbare natuur, waar je heerlijke vruchtenjams, taarten en sauzen van kunt maken, maar nu eerst de paddenstoelen bereiden die we gevonden hebben. Bon appetit!

  

Foto 1: Boleet – dikke stam, ronde hoed Foto 2: Cantharel – met op de achtergrond Chamonix en Aiguille du Midi  Foto 3: Cantharel Foto 4: Vliegenzwam - giftig! 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95)