Mont Blancmassief

Mont Blancmassief

Het Mont Blancmassief ligt in drie landen: Frankrijk, Zwitserland en Italië. Op de top van de Mont Dolent ligt, op 3820 meter hoogte, het drielandenpunt. Dat is niet het hoogste punt van het massief, want dat is de top van de Mont Blanc, op 4811 meter hoogte op Frans grondgebied. Het hoogste punt van de Alpen én van West-Europa.

Het Mont Blancmassief heeft veel bergen hoger dan 4.000 m, namelijk vijftien van de vijfenzestig die de Alpen in totaal telt. Bijvoorbeeld om de Mont Maudit (4471 m), de Dôme du Goûter (4303 m), de Mont Blanc du Tacul (4248 m), de Grandes Jorasses (4205 m) en de Mont Blanc de Courmayeur (4748 m). Deze laatste is het hoogste punt van Italië. 

Op het massief vind je talrijke gletsjers, onder meer Mer de Glace, Glacier des Bossons en Glacier d'Argentière. De Mont Blanc is het beroemdste klimgebied in de Alpen en het is er dus vaak erg druk. 

beklimming mont blanc
Nieuws - 29 jun 2022

De warmte van dit voorjaar zorgt voor problemen op de Mont Blanc. Een grote gletsjerspleet vlak onder de top, maakt de beklimming van de berg erg lastig.

Planpincieux-gletsjer
Nieuws - 25 sep 2019

De Planpincieux-gletsjer op de hellingen boven het dal dreigt in te storten. Als dat gebeurt, komt meer dan 250.000 kubieke meter ijs naar beneden.

Maximum aantal klimmers Mont Blanc
Nieuws - 5 sep 2018

​Er komt een grens aan het aantal bergbeklimmers op de Mont Blanc. De burgemeester van Saint-Gervais-les-Bains hoopt dat zo de overlast op de berg afneemt.

On Tour Danny van Haaften
Blog - 18 sep 2017

Vorige maand volgden we Danny bij zijn eerste dagen op de Tour du Mont Blanc. Nu gaat zijn tocht verder. Met veel hoogtemeters en veel ontmoetingen.

Blog - 16 dec 2015

Vrijdagavond, 20u00. Klimmakker Serge De Smet staat aan de deur. We laden zijn klimspullen over in mijn auto en vertrekken richting Alpen. Na een korte nacht op een parking langs de Duitse snelwegen rijden we zaterdagochtend verder richting Zwitserland. Later op de dag rijden we via de col du Grand St Bernard Italië binnen.

Mont Blanc By Tinelot Wittermans via Wikimedia Commons
Nieuws - 1 jul 2015

Welk land mag zeggen de hoogste Alpentop binnen de grenzen te hebben? Italië en Frankrijk? De twee landen kunnen het er maar niet over eens worden. 

North Face Ultra-Trail du Mont Blanc groot succes
Nieuws - 2 sep 2014

In het laatste weekend van augustus vindt traditiegetrouw het grootste, jaarlijkse trailevent ter wereld plaats; The North Face Ultra-Trail du Mont Blanc.

Cover Bergen Magazine nummer 4 van 2014
Nieuws - 1 sep 2014

In dit nummer: wandelen en wijn rondom de Italiaanse Texelgroep, het verslag van de Mont Blanc-lezersexpeditie van Bergen Magazine, wandel

Zes Nederlanders nemen deel aan hardloopwedstrijd Tor des Géants.
Nieuws - 28 aug 2014

Op 7 september start in Courmayeur, aan de Italiaanse zijde van de Mont Blanc, de Tor des Géants (TDG), een hardloop wedstrijd in hoog alpien terrein over een afstand van 330 km.

Blog - 19 aug 2014

Het is hartje zomer en de hoogste tijd om paddenstoelen te zoeken. Het regent al een maandlang regelmatig pijpenstelen in Chamonix en dat vinden paddenstoelen heerlijk. Ze zijn dan ook vroeg dit jaar en het bos staat nu al (half augustus) bomvol heerlijke cantharellen en boleten.

Blog - 13 mei 2014

Ik ben dol op bergwandelen, en al helemaal in de lente, want dan groeit, bloeit, kruipt en krioelt er van alles. Het gaat me vandaag dan ook niet om kilometers maken, maar om het ontdekken van kleine wondertjes. En om die te vinden moet je slenteren.

©Marco Anghileri
Nieuws - 17 mrt 2014

De Valle d’Aosta Bergreddingsdienst heeft vanmorgen per helikopter het lichaam van de bekende Italiaanse alpinist Marco Anghileri (41) gevonden onder de Pilier Dérobé op de Mont Blanc.

Pagina's

Abonneren op Mont Blancmassief