Home » Blogs

Piano Grande; unieke hoogvlakte in Europa

22 mei, 2011 - 16:46 - Agricamp Picobello

Op zo'n 5 kwartier rijden van minicamping Agricamp Picobello ligt het uitzonderlijke dorpje Castelluccio di Norcia. Nou is dit dorp op zich al een bijzonderheid maar de ligging ervan is uniek en spectaculair te noemen.
Wanneer je aan komt rijden vanuit het oosten bereik je op een gegeven moment de bergpas Forca di Presta (1536 mtr) om daarna een adembenemend landschap in te rijden. Je bent net om de voet van de Monte Vettore heen gereisd en zo grillig en hoog als deze enorme berg is; zo vlak is de Piano Grande. (in het NL vertaald: grote vlakte).
Deze hoogvlakte is op een bijzondere manier ontstaan. Zo'n 250 miljoen jaar geleden werden de Apennijnen gevormd. Dit kwam doordat het Afrikaanse continent met een flinke dreun onder Italie schoof en op deze manier de zeebodem een behoorlijke verticale impuls gaf. Water werd aarde en laag werd hoog. Tussen al dit hoog bevond zich een plateau wat we nu kennen als de Piano Grande. Echter zag het er toen ruwer en minder vlak uit. Onder dit plateau bevond zich water wat zich verplaatste door de holle ruimtes van het kalksteen waaruit het grootste gedeelte van de Monti Sibillini bestaat. Door het eeuwenlange uitslijten van deze holle ruimtes werd de ondergrond minder en minder stabiel wat uiteindelijk leidde tot het instorten van de bovengrond. De enorme druk die dit met zich meebracht perste het water naar boven en een groot binnenmeer was ontstaan. Weg was de Piano Grande.
Lang daarna (we kijken niet op een miljoen jaar) rommelde de aarde en een scheur in de bodem van het binnenmeer was het gevolg. Dit "afvoerputje" leidde het water van het meer weg naar diepere en lager gelegen delen en daar was 'ie weer onze Piano Grande; grootste doline in Europa. Deze vlakte beslaat een slordige 23 km2 en is slechts gedeeltelijk gecultiveerd. Het bekendste product wat er vandaan komt zijn de linzen, een specialiteit van Castelluccio.
Dit fraaie dorpje ligt aan de oostzijde op de Piano Grande en vanaf de "terp" waarop het gebouwd is heeft men een fantastisch uitzicht over deze wonderbaarlijke locatie.

Agricamp Picobello/Picobello Trekking+ organiseert regelmatig excursies met uitzichten over de Piano Grande.
www.agricamppicobello.com

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!