Home » Blogs

Picos de Europa: de verrassing van Noord-Spanje

1 december, 2016 - 10:43 - Redactie

De bergketen en tevens Nationaal Park Picos de Europa ligt verscholen in het relatief onbekende Noord-Spanje. In vergelijking tot de Pyreneeën en de Sierra Nevada in het zuiden lijkt de Picos de Europa maar een bescheiden parkje. Maar dit ‘kleine parkje’ is bijzonder. Zowel Cantabrië, Asturië als Castilië en León beschikken over een deel van dit wonderlijke bergmassief. De stoere zilvergrijze pieken in combinatie met de authentieke bergcultuur hebben de Picos de Europa op de (wandel)kaart gezet. Genoeg reden voor mij om er zelf een kijkje te nemen.

Tekst en foto's: Laila Ras

De Liebana Vallei aan de voet van de Picos de Europa is de ideale uitvalbasis voor bergwandelingen of activiteiten in het Nationaal Park. Aan het eind van dit groene dal ligt  Fuente Dé waar een teleférico mij naar een hoger gelegen top brengt. Boven op de top wacht een prachtig uitzicht. Het lijkt alsof iemand een groene deken over het golvende landschap heeft gedrapeerd. Een gevoel van totale rust komt over me heen, maar tegelijkertijd voel ik de adrenaline opborrelen. Ongeduldig om te beginnen. Dé ideale ingrediënten voor een stevige bergwandeling. Terwijl mijn kabelbaanreisgenoten over het pad verdwijnen richting Fuente Dé, begin ik aan mijn meerdaagse tocht door een onbekender terrein.

Voor deze tocht is een goede voorbereiding nodig, omdat – zoals vaker het geval in de bergen - het weer plotseling kan omslaan. Hoewel de paden goed zijn aangegeven, kan het gebeuren dat je, zeker wanneer je geen hand voor ogen ziet, verdwaalt. In mijn rugzak bevindt zich dan ook een GPS met wandelkaart en een fleecetrui. Een lunchpakketje kan ook prettig zijn. Tijdens een van de wandelroutes (er zijn verschillende niveaus) passeer ik het bekendste punt van de Picos de Europa: de Naranjo de Bulnes, een 500 meter verticale rotswand. Deze wand is populair onder ’s werelds beste bergbeklimmers. Het fungeert als ‘oefenmuurtje’ voor het bedwingen van grotere wanden als die van de Himalaya.

En dan word ik plotseling overvallen door de opdoemende mist. Even krijg ik het Spaans benauwd, omdat ik me werkelijk niet kan oriënteren. De GPS was inderdaad geen overbodige luxe en gelukkig vind ik via dit wonderlijke apparaatje mijn weg naar het berghotel in Sotres. Sotres en Bulnes zijn beide lieflijke bergdorpjes. De gastronomische trots is de Queso Cabrales, blauwgeaderde koeienkaas, die in heel Spanje – en zelfs over de grens – beroemd is.

De volgende dagen blijf ik doorlopen met een voortdurende glimlach op mijn gezicht en moet ik slechts mijn pas inhouden voor een passerende herder met tientallen volgende schapen. Het hoogtepunt is de Ruta del Cares, een van de beroemdste wandelpaden van Spanje. Het pad volgt de Cares rivier door een diepe kloof. Ik concentreer me op mijn stappen over de smalle paden met aan beide kanten een hoog oprijzende rotswand en onder mij een rivier. Wat voel ik mij nietig! Uitgehakte tunnels in de rotswand zorgen voor een extra spectaculaire ervaring. Een pad dwars over een van de hoge bergtoppen brengt mij terug naar Fuente Dé.

Kortom, een verrassende trekking. Voor de echte avonturiers: je kunt ook de ondergrondse wereld van de Picos de Europa verkennen (Caving) of al springend, wandelend, abseilend en zwemmend door een van de kloven afdalen (Canyoning). Bijzonder is dat de Picos de Europa zich op nog geen 20 kilometer van het strand bevindt. Enkele dagen aan het strand lijkt me een mooie beloning. Je kunt deze vakantie compleet maken met enkele dagen in Bilbao, een culturele en gastronomische stad in Baskenland. Op http://www.spainismore.nl/actieve-vakanties-noord-spanje vind je deze reis, samengesteld door Spain is More. 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

De Nieuwe Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95) 

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!