Home » Blogs
Wandelen in Parco Naturale Mont Avic

Prachtige meerdaagse wandeltocht door natuurpark Mont Avic in Italië

10 januari, 2019 - 17:11 - Redactie

In het Aostadal in het noordwesten van Italië kun je heerlijk bergwandelen. De meesten doen dit in het Parco Nazionale Gran Paradiso. Een heerlijk gebied, maar wel druk in het hoogseizoen. Veel minder bekend is het even zo mooie Parco Naturale Mont Avic, iets noordoostelijker gelegen. Het gebied leent zich bij uitstek voor een huttentocht van enkele dagen over een niet al te lastige paden.

Start in Champorcher

Onze startbasis voor de huttentocht was in Champorcher. Hier hebben we overnacht in het schitterende Bed & Breakfast La Maison de Grand Mamam. De eigenaar heeft dit huis van zijn grootouders op fraaie wijze verbouwd en ingericht. Al het houtsnijwerk in het huis is van zijn hand. De kamers zijn comfortabel en zien er geweldig uit. En het ontbijt, geserveerd in de oude koeienstal, is overweldigend met heel veel bijzonder lekkere streekproducten. De eigenaar kent het gebied op zijn duimpje en bracht ons lopend door de mooie natuur naar het startpunt van de huttentocht. Ondertussen vertelde hij veel over alle planten die er in het gebied groeien. Je kunt hem ook boeken als gids voor diverse wandeltochten door het gebied.

Wandelen in Parco Naturale Mont Avic

Op naar Rifugio Dondena

De eerste dag stond een tocht naar Rifugio Dondena op het programma. In totaal betekent dit zo’n 650 hoogtemeters maken, die vooral in de het eerste deel van de tocht zitten. Hier loop je door een bosgebied om uiteindelijk op een bergachtig en open terrein te komen. Daarbij loop je over geaccidenteerd terrein, maar nergens is het heel ingewikkeld. De route-aanduidingen zijn goed, maar het is zeker handig om een gedetailleerde kaart bij je te hebben.

Rifugio Dondena is een grote berghut met een in totaal 80 slaapplaatsen, verdeeld over privékamers en slaapzalen. ‘s Avonds wordt er een voedzame maaltijd gekookt, simpel maar lekker. De volgende ochtend is er een prima ontbijt dat weer energie geeft voor de volgende wandeling. Ook kun je een lunchpakket meekrijgen als je voor “volpension” hebt gekozen.

Wandelen in Parco Naturale Mont Avic

Lago Miserin

De tweede dag hebben we vanuit deze berghut een wandeling gemaakt naar de diverse meren in de omgeving. Ons eerste doel was Lago Miserin. Over een licht stijgend pad, dat nooit echt moeilijk was, klommen we naar een hoogte van ongeveer 2600 meter. Bij het meer staat een klein, fotogeniek kapelletje. Iets verderop ligt ook een Rifugio. Dat is een heerlijke lunchplek waar je ook een fantastisch uitzicht hebt over de bergen en het meer. Daarna zijn we iets verder gelopen naar twee andere meren, Lago Nero en Lago Bianco.

Prachtige bergmeren

De derde dag stond een tocht vanuit Dondena naar Rifugio Barbustel op het programma. Dit was een lange tocht met af en toe stijgen en daarna weer dalen. Er zaten een paar flinke klimmetjes in, waar we ook dwars door de sneeuw moesten lopen. Nergens was het gevaarlijk. Wel hinderlijk was dat de routeaanwijzingen in het eerste deel niet goed zichtbaar waren. Ook tijdens deze wandeling zie je een paar fraaie bergmeren. waarbij Gran Lago, zoals de naam al doet vermoeden, de grootste is.

Het eindpunt was die dag Rifugio Barbustel, een gezellige en niet zo grote berghut. De kamers zijn hier simpel en zijn ingericht voor 4 personen met twee stapelbedden. Omdat het, midden in het hoogseizoen, heerlijk rustig was, hadden we een kamer voor ons alleen. De douches zijn gedeeld en daarvoor moet je een klein bedrag betalen.

Wakker van de helikopter

De vierde dag werden we al vroeg gewekt door een helikopter pal boven ons. Wat bleek: De rifugio werd bevoorraad. Onder de helikopter hing een enorme zak vol met levensmiddelen. Twee keer kwam de helikopter terug om een nieuwe lading af te leveren en het afval en alle kratten weer mee terug te nemen. Deze dag hebben we vooral de omgeving van de rifugio verkend. De berghut ligt prachtig en biedt een geweldig mooi uitzicht op Mont Avic en omringende bergtoppen. Ook is het heerlijk om bij de diverse riviertjes die er stromen lekker met je voeten in het water te zitten om ze te laten afkoelen.

Wandelen in Parco Naturale Mont Avic

De lange afdaling naar Champorcher

Onze laatste dag stond in het teken van de afdaling vanuit Rifugio Barbustel naar ons Bed & Breakfast in Champorcher. Het eerste deel van de tocht liepen we nog door open gebied, met uitzicht op weer enkele fraaie bergmeertjes. Gaandeweg kom je meer in de bossen en begint de lange afdaling naar Champorcher. Het pad is goed begaanbaar, maar het langdurige afdalen is belastend voor je knieën. Wandelstokken zijn dan geen overbodige luxe. In totaal daal je zo’n 600 hoogtemeters en kom je gaandeweg weer in de bewoonde wereld. We hadden een prachtige vijfdaagse huttentocht beleefd in een geweldig mooie omgeving die eigenlijk volledig ongerept was.

Tijdens de tocht is een goede kaart onmisbaar. Wij hadden bij ons een kaart met een schaal van 1:25000, getiteld “Valle di Champorcher Parco Mont Avic”. Deze was gedetailleerd genoeg. Meer over deze tocht lees je op deze blog.

De reisblog grijsopreis.nl

Geïnspireerd? Op het reisblog grijsopreis.nl vind je veel meer wandeltochten over de hele wereld beschreven. Het platform grijsopreis.nl is er voor actieve 50-plussers die veel van de wereld willen zien.

 

 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.