Home » Blogs

Tafelen op hoog niveau

29 mei, 2013 - 09:00 - Jonathan Vandevoorde

Is er een mooiere gedachte voor de levensgenieter dan gastronomisch te tafelen in een almhut na een ontspannen wandeling door de uitbundigste bloemenweiden die men zich kan voorstellen? Voor een achttal almhutten in Val Badia hebben de sterrenkoks van Zuid-Tirol lunches ontworpen met verse producten uit de streek.

Nu kunnen ook wandelaars genieten van een gastronomische maaltijd in de berghut, gepaard met een bijpassende wijn. Achter de slogan Saûs dl isté (“met smaak naar boven”) hebben de chefkoks van de beste restaurants in Val Badia gourmetlunches voor wandelaars bedacht die in een achttal almhutten boven Val Badia vers worden bereid. Zo hoopt men het succes van het gastronomische initiatief uit het wintersportseizoen in de zomer te herhalen. In de hut I Tablà, gelegen midden in de bloemenzee van het Piz Sorega-gebied, staat zelfs een gourmet kinderschotel op het menu, ook al valt het te betwijfelen of de grote kinderspeeltuin, nog zo’n heerlijk kenmerk horend bij elke Italiaanse hut, niet meer aftrek zal hebben bij de jongere berggeiten.

Ook de kok op de berg weet de culinaire afwisseling te appreciëren. “Hij is blij dat hij ook eens wat anders kan klaarmaken dan schnitzels en frietjes”, vertrouwde zijn echtgenote, die de Stube van I Tablà runt, toe.

Reputatie

Fijn- en wijnproevers weten dat ze in Zuid-Tirol uitstekend aan hun trekken komen. Nergens vind je zo’n grote dichtheid aan restaurants met zoveel culinaire onderscheidingen (17 zaken hebben bij elkaar 22 Michelinsterren). Val Badia zelf telt 3 restaurants die gezegend zijn met tesamen 4 Michelinsterren. Bij het Bureau voor Toerisme is een brochure beschikbaar van gourmetrestaurants die typische ladinische gerechten klaarmaken, met een hedendaagse twist. Je kan als bezoeker zelfs meedoen aan een ladinische kookles die elke week wordt georganiseerd op boerderij Sotciastel.

Restaurants en hotels in Val Badia serveren ook prachtige wijnen uit Zuid-Tirol en ver daarbuiten. Hoewel de plusminus 5000 hectare wijngaarden slechts 0,2% vertegenwoordigen van de totale wijnbouwoppervlakte in Italië, hebben de wijnen uit Zuid-Tirol een uitstekende reputatie verworven. Vooral de beroemde Gewürztraminer, de Pinot Grigio (pinot blanc), de Riesling en de rode Lagrein en Pinot Noir zijn aanraders.

De meest uitgebreide en gevarieerde collectie wijnen is in het bezit van de familie Costa van hotel La Perla in Corvara. Alleen gasten van het hotel en van het (Michelinsterren)restaurant La Stüa de Michil alsook ondergetekende worden door de sommelier persoonlijk rondgeleid tussen de 30.000 flessen van deze bijzondere wijnkelder. De oudste fles is een zoete Franse Sauvignon Blanc uit …1914! 

afbeelding van Jonathan Vandevoorde

Jonathan Vandevoorde is hoofdredacteur van Bergen Magazine en is gediplomeerd bergwandelgids, freelance reisjournalist en -fotograaf. Hij is getrouwd en heeft twee berggeiten.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.