Home » Blogs

Tien jaar

10 februari, 2016 - 00:00 - Jonathan Vandevoorde

10 jaar geleden zoefde ik over de Autobahn naar huis, terug van de wintersport. Nog anderhalf uur te gaan, aftellend zag ik daar vlak voor de grens een blauw bord met de afslag naar ‘Alpen’ erop. De ironie ontging me toen, in november 2006, al niet en ik pende mijn allereerste voorwoord neer voor ons nulnummer, de officiële start van dit unieke tijdschrift.

Onlangs, tijdens de kerstvakantie, kwam ik het bord weer tegen en ik moest aan dat moment terugdenken. Het bord staat er gewoon, alsof er niets veranderd is. Maar wat is de reis veranderd! Overal heb ik kantoorgebouwen zien verrijzen, de verstedelijking woekert voort, snelwegen worden verbreed – wat wegwerkzaamheden betreft is het nog altijd hetzelfde liedje, dat dan weer wel. Zou dit de reden zijn dat steeds meer mensen de natuur in trekken, het echte buiten willen voelen?

Het succes van de Fiets- en Wandelbeurs in Nederland en Vlaanderen, waar je ons binnenkort natuurlijk ook weer persoonlijk kunt ontmoeten op onze eigen stand, liegt er niet om. Al tien jaar geeft Bergen Magazine ideeën aan wie de hectiek van alledag achter zich wil laten om zich over te geven aan zijn of haar Wanderlust in de bergen. Niet voor niets gebruiken we onder ons logo de kreet “inspiratie voor bergwandelaars”. Bergen heeft dat altijd geleverd en dat zal ook altijd zo blijven. Dat is onze kracht!

Uiteraard zijn er in die periode ook dingen veranderd, en niet alleen in de vorm. In de eerste jaren moesten veel af beeldingen nog ingescand worden. We kregen ze in de vorm van dia’s of negatieven in een versterkte envelop per post toegestuurd. Kun je je dat nog voorstellen? Op dat vlak heeft de digitale fotografie een revolutie doorgemaakt en is de kwaliteit er alleen maar op vooruit gegaan. In die jaren is onze redactie ook uitgebreid en versterkt met een jong online-team. Met onze diverse reportages en mooie fotografie willen we jullie, een immer groeiende groep bergliefhebbers, zo blijven inspireren.

Misschien naar aanleiding juist van dat onschuldige bord langs de Autobahn draag ik dit eerste nummer van jaar 10 op aan de onvervalste natuurbeleving. Met mooie reportages over eenzame tochten in minder bekende hoekjes van de Alpen en ideeën voor wildkamperen ver boven de boomgrens. In de komende nummers zullen we nog stilstaan bij onze tiende verjaardag. Maar eerst genieten van dit 39ste nummer van Bergen Magazine. Wat een fantastische reis is dit tot nu toe geweest! 

 

afbeelding van Jonathan Vandevoorde

Jonathan Vandevoorde is hoofdredacteur van Bergen Magazine en is gediplomeerd bergwandelgids, freelance reisjournalist en -fotograaf. Hij is getrouwd en heeft twee berggeiten.

Meer inspiratie

Hou jij van een avontuurlijke vakantie? Denk ook eens aan Catalonië!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie. 

De mooiste herftwandelingen rondom het Gardameer!

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!