Home » Blogs

Trekking in de winter in Marokko - M'goun

23 december, 2014 - 16:57 - Frank Rempe

De hoogvlakte van het M’goun gebied is leeg! Ondanks dat er overal sporen zijn van de nomadische bewoners die hier in de zomer vertoeven om hun dieren te laten grazen komen we niets of niemand tegen. De grootsheid en de leegte van het landschap scheppen ook ruimte in mijn geest. Daarmee voldoet het helemaal aan mijn ideaalbeeld om een trektocht te maken.

Oktober in Marokko
In de laatste dagen van oktober zijn de dagen al aanzienlijk korter. Dat merken we natuurlijk meteen als we door de bergen lopen. We vertrekken op tijd en hebben dan in ieder geval voldoende tijd om voor het donker op onze kampplek te zijn. Nadeel is wel dat we ’s avonds op tijd naar bed moeten. Het wordt namelijk vroeg donker en vroeg koud.

De overgang naar november markeert het begin van het winterseizoen. De eerste sneeuw valt tot onder 3000 meter. Overdag dooit het gedeeltelijk weer weg. Maar er valt zoveel sneeuw dat we het beklimmen van Jebel Omsoud, de hoogste top van Ighil M’goun, op onze buik kunnen schrijven.
Ook de prijzen van een overnachting in de Refuge Tarkeddit zijn al aangepast aan de winter. Die zijn met 30% verhoogd om de kosten voor verwarming te compenseren.

Flexibiliteit
De muilezels die we mee hadden en hun eigenaren staan niet te trappelen om de pas over te steken naar het Tarkeddit Plateau. Hun angst voor de kou en ingesloten te worden in de vallei door komende sneeuw maken dat ze onze planning niet willen volgen. We besluiten alleen de pas over te steken. Gelukkig komen de ezels en onze tenten een dag later alsnog over de pas.

Het wisselende weer en de wisselende ondersteuning van lokale mensen vraagt onze flexibiliteit. Het maakt dat we dagelijks onze planning aan moeten passen. Maar gelukkig biedt het M’goun gebied voldoende mogelijkheden om mooie dagtochten aaneen te schakelen tot een prachtige trekking. Juist doordat we moeten improviseren komen we op plaatsen waar we anders nooit gekomen waren.

Het hoogtepunt is wel dat we hoog door een rotswand lopen met uitzicht op de Wandras Gorges. We hebben uitzicht op de kloof en het omringende landschap dat je zou kunnen vergelijken met de Grand Canyon, maar dan in Marokko.

De leegte, het landschap en de kleuren maken het M’goun gebied tot een plek die je zintuigen prikkelt! Ook in de zomer is het door de hoge ligging prima toeven in dit gebied. Tot in oktober kun je hier als wandelaar terecht. In de winter wordt de top ook beklommen, maar dan heb je wel sneeuwschoenen, stijgijzers en een pickel nodig. In die tijd moet je dan wel zelf je uitrusting dragen want de ezels komen dan hun stal niet meer uit…

Naast de foto's is er ook nog een schitterende video impressie op You Tube. Met dank aan Reinier.

 

Meer inspiratie

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen