Marokko

Hoge Atlas gebergte Toubkal gebied

Marokko

Hoge Atlas gebergte Toubkal gebied

Marokko - officieel het Koninkrijk Marokko - is een land in Noord-Afrika ten zuiden van Spanje. Het landschap van Marokko is zeer divers, met aan de ene kant het hoge Atlasgebergte en aan de andere kant steppe en woestijn. De hoogste berg is de Jebel Toebkal, van 4167 meter.

Hedendaagse Marokkaanse geografie

Marokko is een land gelegen in Noord-Afrika aan de kust van de Middellandse Zee, de Atlantische Oceaan en de Straat van Gibraltar. Daarnaast grenst het aan Algerije en de Westelijke Sahara. Marokko is een van de Maghreb-landen - een aanduiding voor het noordwestelijke deel van Afrika. Tot de Maghreb-landen behoren ook Algerije, Tunesië, Libië en Mauritanië.

Marokko is een groot land, ruim tien keer zo groot als Nederland. En dat is nog zonder de Westelijke Sahara die het land in het zuidwesten verbindt met Mauritanië. Een groot land als Marokko kent ook een grote variatie in landschap en klimaat. Zo bestaat Marokko niet alleen uit strand en woestijn, maar ook uit hoge bergen. Het Atlasgebergte kent meerdere toppers van boven de 4000 meter. De hoogste top ligt in het Toubkalmassief. De Jebel Toubkal spant de kroon met haar 4167 meter.

In Marokko wonen circa 32,6 miljoen inwoners. Het land kent twee officiële talen, namelijk het Arabisch en het Berbers. Dankzij de voormalige kolonisatie en het daaruit voorvloeiende onderwijs beheersen veel Marokkanen ook buitenlandse talen, waaronder het Frans en het Spaans.

Marokkaanse hoofdstad RabatHoge Atlas M'goun gebied

Hoewel de stad Marrakesh meer mensen bekender in de oren zal klinken, is het niet de hoofdstad van Marokko. De hoofdstad van Marokko is Rabat, een stad gelegen in het noordwesten van het land aan de Atlantische Oceaan.

Rabat kent een lange geschiedenis en bestond al tijdens de Romeinse periode, al stond het toen bekend als Sala. Toen de Almohadische kalief Abd al-Mu'min er in 1150 een burcht, een moskee en een verblijf liet bouwen, veranderde de naam naar Ribat De huidige naam komt van Ribat Al Fath, wat 'kamp van de overwinning' betekent. Van 1253 tot 1912 verloor Rabat haar status van hoofdstad aan de stad Fèz, die door de Meriniden in 1253 als hoofdstad werd gekozen. Pas toen de Fransen het land koloniseerde, werd Rabat in haar plaats hersteld. Ook na de onafhankelijkheid in 1956 bleef Rabat de belangrijkste stad.

Rabat staat sinds 2012 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Met haar 1,7 miljoen inwoners is het de op een na grootste stad van Marokko. Casablanca is de grootste stad. Na Rabat volgen Fèz en Marrakesh.

Natuurparken in Marokko

Marokko kent een zeer gevarieerd natuur- en berglandschap. Bergliefhebbers halen hun hart op bij het Atlasgebergte, terwijl anderen hun ogen uitkijken over de uitgestrekte woestijngebieden. Om de natuur te beschermen kent Marokko tien nationale parken. Het Nationale park Toubkal, het Nationale park Iriqui en het Nationale park Khenifiss zijn enkele voorbeelden.

  • Het Nationale park Toubkal
    Het Nationale park Toubkal bestaat sinds 1942 en is daarmee het oudste - en tevens het meest bezochte - park van Marokko. Het park is gelegen in het Hoge Atlasgebergte en beslaat een groot gedeelte van het Toubkalmassief. Het hoogste punt van het park is gelijk ook het hoogste punt van Marokko. De Jebel Toubkal reikt tot een hoogte van 4167 meter.

  • Het Nationale park Iriqui
    Het Nationale park Iriqui werd opgericht in 1994 en heeft een oppervlakte van 123.000 hectare. Het park ligt in het zuiden van Marokko, tussen de river Draa en de zuidelijke uitlopers van het Anti-Atlasgebergte. Het park heeft een typisch woestijnlandschap en bestaat uit steppe en savanne. In Iriqui kun je onder andere hyena's, struisvogels en gekko's tegenkomen. Het park is mede daarom - en vanwege haar typische landschap - erg in trek bij toeristen.

  • Het Nationale park Khenifiss
    Het Nationale park Khenifiss bestaat sinds 2006 en heeft een oppervlakte van circa 1850 vierkante kilometer. Typerend voor het park zijn haar typische woestijngronden en zandduinen. Khenifiss is gelegen aan de kust van de Atlantische Oceaan, ten noorden van de grens met de Westelijke Sahara. In het park ligt de grootste lagune aan de Marokkaanse kust - de Khenfiss Lagune - waar jaarlijks circa 20.000 vogels verblijven tijdens het winterseizoen.

Hoge toppen in MarokkoHoge Atlas gebergte Toubkal gebied

Jebel Toubkal is de hoogste top van Marokko en bij helder weer zie je de toppen van het Atlasgebergte al vanuit de stad Marrakesh. In de winter met wit besneeuwde toppen. In de oostelijke Hoge Atlas is M'Goun de hoogste top.

Helemaal in het zuiden ligt als afscheiding naar de Saharawoestijn het oudste gebergte, de lange keten van het Anti-Atlasgebergte met de droge bergen van de Jebel Sahrro (tot 2560 m) in het zuidoosten. Net ten noorden van Tafraoute in het zuidwesten liggen de bruingranieten (klim)rotsen van Jebel Lkest (2359 m) en de Ameln vallei.

De bevolking

De bevolking van Marokko bestaat inmiddels uit meer dan 35 miljoen inwoners; Berbers en Arabieren met daarnaast minderheden van Joodse en Europese en Afrikaanse afkomst, waaronder Spanjaarden, Fransen, Algerijnen. 

Marrokko staat bekend als een tolerant, vredelievend en modern islamistische land. De Berberbevolking in de bergen wordt geroemd om haar gastvrijheid. In de steden overheerst de handelsgeest en de afhankelijkheid van inkomsten uit toerisme maakt souvenirsverkopers soms wat (te) opdringerig. Laat je daar tijdens een bezoek aan de vele winkeltjes en 'souks' (kleine markten) niet door opjagen. Beter is met een grapje en een lach het spelletje mee te spelen. "Misschien later" past daar goed bij als antwoord.

De islamitische feesten als Ramadan en offerfeest zijn in Marokko belangrijker dan de nationale feestdagen. Ook zijn er veel culturele en traditionele jaarfeesten ('moussems') met regionale jaarmarkten ter verering van heiligen (Moulay Brahim) of ter viering van de oogst. Zoals het Rozenfestival in mei bij Qualat M'Gouna en de 'bruilofts-markt' van Imlilchil in september in de oostelijke Hoge Atlas.

Blog - 11 feb 2017

Met de maten een weekje weg om een paar 4000ers te beklimmen in de Hoge Atlas? Op een besneeuwde bergtop staan met zicht op een zandwoestijn? Het lijken mij erg leuke vooruitzichten. Na een korte rondvraag bij de klimvrienden was het meteen duidelijk dat dit wel een leuke trip kon worden en vol enthousiasme start ik met de voorbereidingen. De Cicerone gids zorgt voor de nodige inspiratie.

Reportage - 27 mei 2016

Denk je als bergliefhebber aan Marokko, dan is het Atlasgebergte waarschijnlijk het eerste wat in je opkomt. De bergen strekken zich uit over een lengte van zo'n 1000 km en de hoogste toppen reiken zelfs tot boven de 4000 meter. Maar als je op zoek bent naar een berggebied dat minder toeristisch en toch heel verrassend is, is het rifgebergte een goede optie. 

Marokko. Foto Sabine Joosten
Reportage - 22 jan 2016

Met een groep vrienden wandelde ik in 2014 door het hoge Atlasgebergte van Marokko; een supertocht. Ik nam me meteen al voor het land nog een keer te bezoeken maar dan om enkel te fotograferen.

jbel Toubkal
Reportage - 10 feb 2015

De Jbel Toubkal maakt deel uit van het Atlasgebergte en is niet alleen de hoogste berg van Marokko, maar van heel Noord-Afrika.

Blog - 23 dec 2014

De hoogvlakte van het M’goun gebied is leeg! Ondanks dat er overal sporen zijn van de nomadische bewoners die hier in de zomer vertoeven om hun dieren te laten grazen komen we niets of niemand tegen. De grootsheid en de leegte van het landschap scheppen ook ruimte in mijn geest. Daarmee voldoet het helemaal aan mijn ideaalbeeld om een trektocht te maken.

Reportage - 31 aug 2014
Nazomeren met 5% korting op fantastische wandelarrangementen
Reisverhaal - 30 jul 2012

Verslag van de reis MTB Marokko High Atlas Mountains – april 2012. Een niet mountainbiker op de mountainbike in Marokko. Met veel belangstelling volgde ik de verhalen van mijn goede vriend Jos, lid van dezelfde fietsclub. Nadat hij me een DVD met wel heel erg mooie plaatjes van zijn fietsavonturen in Marokko laat zien, ben ik “om”.

Abonneren op Marokko