Home » Blogs

Vanuit het voorjaar nog even de winter in

13 mei, 2011 - 12:13 - Agricamp Picobello

Met 2476 mtr. is de Monte Vettore de hoogste top van het Nationaal Park Monti Sibillini. Dit kalksteengebergte, in het hart van de Apennijnen, kenmerkt zich door scherp getande bergruggen en een opmerkelijke flora en fauna. Tijdens de gemaakte tocht van 12 mei 2011 stond echter de sneeuw centraal.

We vroegen ons af hoe de omstandigheden zouden zijn in deze tijd van het jaar. Terwijl in het laagland van Le Marche de zomer haar best doet om het voorjaar te verdringen zien we op de hogere flanken nog behoorlijk wat sneeuw liggen. We nemen dus een uitgebreide uitrusting mee in de rugzak en wagen rond een uurtje of 10 in de ochten de eerste stappen op de Monte Vettore. Het pad is goed begaanbaar en het valt op dat men veel aan natuurbescherming doet. Sommige delen van de berghelling zijn naast het pad bedekt met een beschermend organisch net om kwetsbare vegetatie de kans te geven tot volwassenheid te komen. Op goed geplaatste bordjes wordt in de Italiaanse en Engelse taal uitleg gegeven en vriendelijk verzocht niet van het pad af te wijken.

Wanneer we Il Rifugio Zillioli hebben bereikt hebben we ook de eerste sneeuwveldjes al achter ons gelaten. We besluiten om de sneeuw verder "op te zoeken" en stappen een groot sneeuwveld op. Na enkele meters kunnen de stijgijzers onder en kiezen we voor de kortste route; in een rechte lijn omhoog. Stampend, zwetend en genietend van de ruige omgeving bereiken we uiteindelijk de top. Het stalen kruis wat hier staat is als een kurkentrekker omgebogen wat een surrealistisch beeld schetst. We kunnen slechts gissen naar de oorzaak en vermoeden dat het door blikseminslag is gekomen. Het uitzicht vanaf hier is prachtig, de wind koud en de broodjes lekker. We besluiten al snel om terug te keren naar warmere oorden en dalen af. Glijdend over de besneeuwde helling staan we al gauw weer "op het droge" en voordat we het weten zitten we in de berghut onze dorst te lessen.

Het was een prachtige dag en een mooie tocht. De hoge temperaturen zullen de sneeuw snel doen smelten en het zal niet lang meer duren voordat ook boven op de toppen van dit mooie park geen wit meer te zien zal zijn.

www.agricamppicobello.com - Camping, B & B en Outdoor

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!