Home » Blogs

Verslaafd aan wijnlandschap Steiermark

17 januari, 2011 - 19:22 - Sanne Tamminga

Ik was 13 jaar toen ik met mijn ouders en broer voor het eerst in de zomer in de Oostenrijkste provincie Steiermark kwam. Een skileraar die wij jaarlijks ontmoetten, nodigde ons uit om in de zomer eens een bezoekje te brengen aan zijn wijnbedrijf in Tieschen, in het Zuidoosten van de provincie. Dit was het begin van mijn grote liefde voor Oostenrijk en vooral voor de regio Süd Steiermark.

Ik kon altijd al moeilijk afscheid nemen van Oostenrijk als we na een weekje skiën weer naar huis moesten, maar de zomer is er ook fantastisch! Het heuvellandschap van Steiermark is prachtig en zorgt voor mooie vergezichten. Er straalt een rust van het landschap uit en de mensen zijn er heel vriendelijk en zeer gastvrij. Het is een zeer geschikt gebied voor zowel wandelaars als fietsers en je kan er heerlijk eten. Er zijn veel streekproducten te krijgen. Een typisch product is kürbiskernöl, wat onder andere veel in salades gebruikt wordt.

Süd-Steiermark staat bekend als wijnland en dat valt niet te missen! Behalve de wijngaarden die de heuvels van de Oostenrijkse provincie bedekken, is er ook op elke hoek van de straat wel een Buschenschank te vinden. Dit is een soort restaurantje/cafeetje waar wijn en druivensap uit de regio geschonken wordt en waar koude gerechten besteld kunnen worden. Een leuke plek om tijdens een lange wandel- of fietstocht even pauze te nemen, met meestal een mooi uitzicht over de wijngaarden.

Bijna elk wijnbedrijf heeft wel een Buschenschank, zo ook het bedrijf van de skileraar; www.kolleritsch.at, waar ik op mijn 17e een paar weken als ‘Kellnerin’ gewerkt heb. Dit was wel even wennen, want ik dacht dat ik redelijk Duits kon, maar in dat dialect leek het wel alsof ze Chinees tegen mij spraken! Gelukkig had ik al snel door dat alle o’s een a moesten zijn en zo waren er nog een paar trucjes om het dialect snel onder de knie te krijgen. 1,5 Jaar later heb ik 3 maanden stage gelopen in Feldbach, wat ook een hele leuke ervaring was.

Na mijn stage ben ik nog zeer regelmatig teruggekeerd naar Steiermark en alhoewel ik er nu niet meer elk jaar naartoe ga, weet ik zeker dat ik er naar terug blijf keren, net als mijn ouders die nog regelmatig bij de familie Kolleritsch te vinden zijn. Het gebied leent zich uitstekend voor buitensport maar veel wielrenners en wandelaars zijn er echter niet te ontdekken en dat is nou juist wat mij zo bevalt. Süd-Steiermark moet nog ontdekt worden, maar wat mij betreft mag het zo blijven. Rustig, schoon, mooi, verslavend en zeer gastvrij; heerlijk!

Meer inspiratie

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier welk biertje het beste bij jou past