Home » Blogs
Wandelen over het Lieserpfad

Wandelen over het Lieserpfad: van Manderscheid naar Wittlich

2 december, 2019 - 13:38 - Redactie

De brochure van het Lieserpfad maakt ons nieuwsgierig. “Het Lieserpfad is de mooiste wandelroute van de Eifel. De Eifel is het mooiste middengebergte van Duitsland. Duitsland is het beste wandelland ter wereld. Dus het Lieserpfad is het mooiste wandelpad ter wereld”, aldus een vooraanstaande Duitse wandeljournalist. Wij nemen de proef op de som en lopen in 4 etappes van de bron van de Lieser naar de uitmonding in de Mosel.

Tekst en foto: Michiel Vermeulen

Etappe 3: van Manderscheid naar Wittlich, 23 km, 6-7 uur

We hadden het al gelezen, maar de pensionhoudster waarschuwt ons ook nog even: vandaag staat ons een zware etappe te wachten. Ook zullen we alleen maar door het bos lopen en zullen we pas na zo’n 18 kilometer een eetgelegenheid tegenkomen. Wij hebben ons hierop voorbereid en gaan met een goed gevulde rugzak op pad. In het begin zijn er nog een paar uitkijkpunten om de beide burchten te bewonderen. Vervolgens komen we bij een hutje, waar we ver onder ons de ochtendzon in de Lieser zien schitteren. De paden worden weer wat smaller en rotsachtiger. Op een paar plekken is een staalkabel in de wand bevestigd om onzekere wandelaars wat houvast te geven. Af en toe hebben we een doorkijk en daarmee uitzicht op de omliggende hellingen. Het is de tweede helft van september en de herfstkleuren lijken iedere dag wat meer terrein te winnen.

Wandelen over het Lieserpfad

De zwaarte van deze dag zit ‘m niet alleen in de lengte van de etappe, maar er moeten ook een aantal steile klimmetjes in het bos overwonnen worden. Na een open stukje in het bos en een bruggetje over het water staat ons één van deze klimmetjes te wachten. In een gestaag tempo winnen we in een tiental minuten zo’n honderd hoogtemeters. Dan gaat het pad weer langzaam naar beneden, waarna een stukje wat steiler afgedaald moet worden. Een dik touw biedt hierbij hulp. De paden door het dichte bos worden af en toe afgewisseld door korte open stukken.  In het steile bos zien we weer vele stroompjes, die de Lieser steeds meer volume geven. Dat zien we als we de rivier weer oversteken via de Karl-Kaufmann-Brücke, vernoemd naar een voormalige voorzitter van de Eifelverein.

De grootste hoogteverschillen hebben we inmiddels achter ons liggen en steken hier de weg over. Het is wel vreemd om na uren door het bos te hebben gelopen ineens het lawaai van een paar auto’s te horen. Een klein uurtje later komen we bij de Pleiner Mühle, de eetgelegenheid waar we vanochtend op gewezen zijn. Deze ligt echter een stuk lager dan waar we nu staan, we zouden dus eerst moeten afdalen en daarna weer een stuk omhoog moeten lopen. Hebben we daar zin in? We besluiten door te lopen en omdat het pad nu steeds daalt hebben we er een strak tempo in. Dit gedeelte is niet echt interessant, eigenlijk wel als enigszins saai te omschrijven.

Wandelen over het Lieserpfad

Dan komen we de eerste huizen tegen aan de rand van Wittlich. Wat opvalt zijn de druiven die ik op de hellingen rechts zie staan. Net als het gebied direct aan de Mosel, heeft ook Wittlich heeft een rijke wijnhistorie die al bijna 1000 jaar teruggaat. Het laatste stuk lopen we direct langs de Lieser naar het centrum. Daar ploffen we neer op het terras aan de Platz an der Lieser, waar we genieten van een welverdiend drankje en een heerlijke najaarszon.

Meer lezen over het Lieserpfad? Hier lees je Etappe 2. Voor meer informatie zie www.wandeleninduitsland.nl 

Michiel Vermeulen is de drijvende kracht achter klimboeken.nl en viaferrata.nl

 

 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?