Home » Blogs

Wat Schoellenerschlucht, Teufelsbruecke, Gotthardmassief en Matterhornbahn met elkaar verbindt

27 februari, 2014 - 10:28 - Anke

Aangekomen in Goeschenen parkeren we de auto bij het station. Met uitzicht op de Dammagletscher bij de Goescheneralp, de haarspeldbochten die je met de auto brengen naar Andermatt, het "grote" spoor waar de grote nationale en internationale treinen noord en zuid Zwitserland met elkaar verbinden, het kleine spoor waar de Matterhorn Gotthardbahn begint richting Andermatt. We halen een treinkaartje bij het loket om vervolgens in de Matterhorn Gotthardbahn te stappen richting Andermatt. Alleen deze korte rit is al een feest, voor de kinderen.

Wandelen in Andermatt

In Andermatt aangekomen starten we onze wandeling naar Goeschenen. Een wandeling langs historie, woeste natuur, denderende watervallen en ook nog zeer goed te doen met kleine kinderen.

We wandelen boven de autoweg langs richting Schoellenerschlucht. Onderweg vallen al snel veel indrukwekkende bouwwerken, grote rotswanden en watervallen te zien. Vroeger was dit gebied grotendeels militair terrein. Een paar jaar geleden heeft de landmacht gebied verkocht waardoor een paar delen van de oude vestingen zijn opengesteld voor publiek.

Te bedenken dat dit maar een klein stukje is van het geweldig grote militairen gangenstelsel wat er in de bergen verborgen ligt. De rivier de Reuss die met veel geraas ons voorbij dendert, de hoog opgetrokken rotswanden waarop veel gekletterd wordt, de oude Teufelsbruecke die zijn naam dankt aan een oude sage het monument dat herinnert aan de Russische generaal Alexander Suvorov die de Alpen doortrok richting Muotathal bij Schwyz nadat hij de Fransen hier had verslagen.

Een klein stukje aarde met heel veel geschiedenis en natuurlijke schoonheid. We zijn dan ook snel anderhalf uur verder voordat we deze indrukwekkende plaats verlaten.

We vervolgen onze weg. Reusachtige wanden van het Gotthardmassief rijzen boven ons uit. De kletteraars zijn er speldenprikken op.

Duidelijk is ook dat deze mooie wandelweg een voormalige postkoetsroete is die vroeger ging van Goeschenen naar Andermatt. Daar werden dan de paarden omgewisseld voor "nieuwe"paarden die de koets dan verder trokken naar de Sint Gotthardpass.

We kijken intussen uit op het dal richting Goeschenen, de noordkant van de tunnel. De haarspeldbochten vol met rijdende auto's en motoren die genieten van de omgeving. Jammer voor ons dat ze zoveel lawaai en stankoverlast geven. Dat is dan ook het enige nadeel van deze indrukwekkende wandeling. Desondanks is het uitzicht ook achterons er niet minder om.

Verder naar beneden wandelend komen we bij een oud stenen bruggetje, in 1987 bijna volledig verwoest door noodweer in de zomer waarbij de river de Reuss veranderde in een woeste rivier die alles meenam wat er "in zijn vaarwater" kwam. Gelukkig voor de wandelaars is het bruggetje weer in oude staat hersteld. Trouwens, MTB–fietsers maken ook veel gebruik van deze route.

We naderen het dorpje Goeschenen. De meeste auto's laten sinds de nieuwe "ring" het dorpje zelf liggen. We gaan zitten nagenieten en vooral afkoelen bij het oude Bahnhof hotel wat nu het nu goed zou doen als spookhotel. Het hotel is al jaren gesloten, de luiken zijn dicht, de verf bladert van het beton, echter het straalt ook weer een bepaalde schoonheid uit. Jammer dat er eigenlijk niets meer mee wordt gedaan.

Andermatt en Goeschenen verbonden

Zo komen we weer uit bij het station van Goeschenen waar we de wandeling begonnen zijn. We kijken terug op een schitterende wandeling waarbij duidelijk werd dat Andermatt en Goeschenen zowel door natuurlijke factoren (Reuss, wandelroute's, bergketen) als door menselijke factoren (autoweg Goeschenen-Andermatt, Mattterhorn-Gotthardbahn) onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Een stukje Gotthardgebied waar veel geschiedenis is geschreven en waar de verhalen voor eeuwig opgeslagen zijn in de rotsen. Een gebied met heel veel wandel mogelijkheden:voor jong en oud, voor beginners en gevorderden, voor wandelaars en kletteraars.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.