Gotthardmassief

Gotthardmassief

Het Gotthardmassief ligt op de grens van de Zwitserse kantons Graubünden, Tessin, Wallis en Uri. Het dankt zijn naam aan de beroemde Gotthardpas. Deze pas was tot de aanleg van de Gotthardtunnel een drukke noord-zuid-verbindingsweg over de Alpen, de belangrijkste in de Zwitserse Alpen. Het massief is vernoemd naar de Heilige Gotthard uit Beieren.

De hoogste bergen van het gebied liggen aan de rand, de Dammastock (3630 m) in het noordwesten, de Pizzo Rotondo (3192 m) in het zuidwesten, de Oberalpstock (3328 m) in het noordoosten en de de Rheinwaldhorn (3402 m) in het zuidoosten

In het Gotthardmassief ontspringen de beide bronnen van de Rijn, te weten de Vorderrhein en de Hinterrhein. Ook de Rhône, de Reuss en de Tessin ontspringen hier. 

treinen  Gotthard-Basistunnel.
Nieuws - 2 okt 2023

Goed nieuws voor treinreizigers richting (Noord-)Italië. Na het ongeluk van 10 augustus reden de eerste passagierstreinen weer door de Gotthard-Basistunnel

Nieuws - 25 mei 2016

Het is nu mogelijk om de Gotthard-basistunnel op een andere manier te bekijken, namelijk via een 360 graden video.

Nieuws - 20 apr 2016

Deze zomer moet de langste treintunnel ter wereld eindelijk af komen. Dan kun je met de trein in ongeveer 20 minuutjes makkelijk van het kanton Zurich naar Ticino. Voor wie dat allemaal te snel gaat is er ook een nieuwe uitdaging: de Gotthard Tunnel Trail.

Blog - 27 feb 2014

Aangekomen in Goeschenen parkeren we de auto bij het station. Met uitzicht op de Dammagletscher bij de Goescheneralp, de haarspeldbochten die je met de auto brengen naar Andermatt, het "grote" spoor waar de grote nationale en internationale treinen noord en zuid Zwitserland met elkaar verbinden, het kleine spoor waar de Matterhorn Gotthardbahn begint richting Andermatt.

Nieuws - 15 okt 2010

De Gotthard-basistunnel is na 15 jaar boren eindelijk de langste tunnel ter wereld. Vandaag ontmoeten de tunnelbouwers in het midden van de tunnel elkaar en is de tunnel 57 kilometer lang.

Nieuws - 13 sep 2010

Over ongeveer een maand zal de bouw van de Gotthard-basistunnel zijn hoogtepunt bereiken. Dan ontmoeten na 10 jaar boren de westelijke en oostelijke bouwers elkaar in het midden van de spoortunnel. De Gotthard-basistunnel zal de langste spoortunnel ter wereld worden.

Abonneren op Gotthardmassief