Home » Blogs
Sneeuwschoenwandelen in Finland

Winters wandelen… op sneeuwschoenen

27 november, 2018 - 15:33 - Redactie

We lopen in een kerstkaart. De verse sneeuw heeft Noord-Karelië, de regio in het oosten van Finland, tijdens onze slaap veranderd in een wit wandelparadijs. Volgens de gids is lokaal wel 30 centimeter gevallen, en dus is het goed dat we sneeuwschoenen hebben ondergebonden. Zonder deze hulpmiddelen van Canadese makelij zou het gewoonweg ondoenlijk zijn om de Ukko-koli te bereiken; de top van het park Koli, door de Finnen gezien als hun nationaal landschap.

Tekst en foto's: Madeleine van de Wouw

Al snel na de start bij Sokos Hotel Koli stampen we tijdens deze internationale trip voor Puur op reis heerlijk door de poedersneeuw, zonder dat we ook maar een moment onzekerheid voelen. Het zijn weliswaar onze eerste stappen op sneeuwschoengebied, maar de stabiliteit is – mede dankzij de twee skistokken - verrassend, zowel klimmend als dalend. Niet voor niets heeft dr. Brent Wells in het gezaghebbende Snowshoe Magazine gezegd: wie kan wandelen, kan ook uit de voeten met deze hulpmiddelen.

Sneeuwschoenwandelen in Finland

Gezonde tak van sport

Natuurlijk, langlaufen, snowboarden, schaatsen en alpineskiën ogen spectaculairder, maar doe sneeuwschoenwandelen (ook wel sneeuwschoenlopen, trapperen of nordic snowshoeing genoemd) niet af als een winteractiviteit voor oude van dagen. Die stelling onderstrepen we graag met wetenschappelijk onderzoek, in dit geval van het Zwitserse ministerie van sport en volksgezondheid.

Sneeuwschoenwandelen is de gezondste wintersport, concludeerden de onderzoekers, en dat is natuurlijk nogal wat. Maar deze vorm van wintersport kwam simpelweg het beste uit de bus als het gaat om zaken als bevordering van de conditie, ontwikkelen van kracht en beweeglijkheid, ziektepreventie, welbevinden en ongeval-vrijheid. Kortom, wat we op de flanken van de Koli aan het doen zijn, is niet alleen heel erg leuk, maar ook nog eens bijzonder veilig en lekker gezond.

Sneeuwschoenwandelen in Finland

Dichtbij en ver weg

Dat laatste heeft elk zichzelf respecterende wintersportoord goed in de oren geknoopt. En dus is het aanbod van sneeuwschoenwandelingen inmiddels groot te noemen, zowel dichtbij als ver weg. Je kunt basiscursussen doen in bijvoorbeeld het Thüringer Wald in Duitsland, maar ook bij de indoorskibanen van SnowWorld (met vestigingen in Zoetermeer en Landgraaf) hebben we kennismakingsdagen ontdekt. Met die opgedane kennis en vaardigheden kun je al snel zelfstandig eenvoudige sneeuwschoentochten maken, bijvoorbeeld in Tirol in Oostenrijk, de Franse Alpen of de Italiaanse Dolomieten.

Wij kozen voor het avontuur in Noord-Karelië, een tocht met Finnair via de hoofdsteden Amsterdam, Helsinki en Joensuu. En dan staan we ’s morgens, na een inspanning van een paar uur, ineens op een heuveltop met een panoramisch uitzicht over het immense meer Pielinen. De stevige wind speelt met de toppen van de dennenbomen, daarbij sneeuwvlokken losmakend die als eenkleurige confetti door de lucht gaan dwarrelen, maar verder is het doodstil. Sneeuw en snelheid hoeft helemaal geen vanzelfsprekende combinatie te zijn, bedenk ik me bovenop die Ukko-Koli van 347 meter.

Madeleide van de Wouw beheert Puur op reis. Deze toeristische website richt zich als sinds de oprichting in 2007 op de thema’s Natuur & Actief, Wellness & Gezond en Cultuur & Steden, specifiek voor de doelgroep 50 jaar en ouder.

Meer inspiratie

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?