Home » Blogs

Winterweek Val Cenis, Frankrijk

25 februari, 2014 - 14:36 - Frank Rempe

In alle vroegte staan ze in de sneeuw achter het appartementencomplex in Val Cenis te blauwbekken van de kou. Aan mij de eer om de aanwezige studenten (17-20 jaar oud) te vertellen dat ze hun warme jas uit moeten doen om hun lawinepieper te kunnen bedienen. In de bijtende kou leg ik iedereen uit waar een lawinepieper voor dient en hoe we die gaan gebruiken.

Fontys in Snow 2014

Voor de studenten van de Fontys Sporthogeschool bestaat de week uit het kennismaken met allerlei sneeuwsporten. Als International Mountain Leader (IML) in opleiding ben ik gevraag om een aantal activiteiten te begeleiden. Tijdens deze week is er een combinatie gemaakt tussen lesgeven en mijn eigen opleiding. Het grootste deel van de dag zijn de studenten bezig met skiën, snowboarden of krijgen ze daarin les. Off piste freeriden is natuurlijk wel het ultieme avontuur. Daarnaast krijgen ze van mij les in het gebruik van lawinepiep en het zoeken naar fictieve slachtoffers en het lopen op sneeuwschoenen. We sluiten af met een echte ‘free walk experience’ waarbij we op sneeuwschoenen door het bos omhoog lopen over een hele steile helling.

Estafette op sneeuwschoenen

Om te beginnen maak ik een wandeling op sneeuwschoenen met ze. Onderweg heb ik een parcourtje uitgezet en doen we een heuse estafette. Achteruitlopen op sneeuwschoenen geeft een hilarisch effect. De sneeuw stuift alle kanten op als iemand met zijn ‘eendepoten’ probeert de snelste te zijn. Alle ‘flapperaars’ komen aan de finish en daarna zit de sfeer er al meteen goed in. In Amerika waar sneeuwschoen lopen meer ‘trendy’ is worden er zelf wedstrijden georganiseerd.

Wat is een sonde?

Als ik uitleg geef over het zoeken naar lawineslachtoffers word ik verrast door een van de vragen van de studenten. ‘Meneer, wat is een sonde?’ Mmm, daar had ik me dus niet op voorbereid, maar die uitleg schud ik natuurlijk zo uit mijn mouw. ‘Aha, het is dus een prikker om in de sneeuw te steken. Waarom noemen ze dat dan niet gewoon een prikker?’

Vlak daarna vertel ik in het bos iets over de wilde dieren die je tegen kunt komen tijdens ski- en snowboard-avonturen. En hoe je rekening kunt houden met vogels en groter wild. ‘Meneer, wat is een Gems?’ Nu ben ik echt perplex...

Free walk experience

Het blijft natuurlijk een ‘fancy’ naam voor een stevige wandeling op sneeuwschoenen. Bewust ga ik op zoek naar de grenzen van het lopen op sneeuwschoenen. Onderweg bouwen we dan nog een Quinzee (sneeuwhol) waar we met de hele groep in kunnen zitten. ‘Meneer, mogen we hier vannacht in slapen?’ Voor ik een antwoord kan geven komen ze er al achter dat ze dan een slaapzak nodig hebben, en die behoorde niet tot de uitrusting. Jammer.

Even later lopen we cross-country door het bos omhoog. Een hele toer, zeker omdat iedereen zijn skies op de rug gebonden heeft. Het wordt echt spannend als we een steil stuk ijs tegen komen. Ter ondersteuning gooi ik maar een knopentouwtje uit. Ik wil niet het risico lopen iemand onderaan de helling te moeten ophalen...

Boven gekomen is iedereen razend enthousiast over het beleefde avontuur. De inspanning zijn ze gelukkig snel vergeten als ze zich klaarmaken voor de afdaling op skies of snowboard. In de wetenschap dat zij allemaal veel sneller beneden zijn dan ikzelf zwaai ik ze uit. Als ze voorbij zoefen door de verse sneeuw realiseer ik me dat ik graag wat beter wil leren skiën.

Want nu moet ik lopend naar beneden...

Meer inspiratie

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!