Thüringen

Fotograaf Toma Babovic. Bildeigner Thüringer

Thüringen

Fotograaf Toma Babovic. Bildeigner Thüringer De Duitse deelstaat Thüringen is een vriendelijke thuishaven voor natuurliefhebbers. Een glooiend landschap waarbij heuvels tot bijna 1000 meter hoogte worden afgewisseld door dalen, bossen, rivieren, meren en stuwdammen. Het bekendste natuurgebied is het Thüringer Woud, waar de beroemde wandelroute de “Rennsteig” doorheen loopt. Maar ook het Kyffhäusergebergte, waar de Duitse keizer Barbarossa volgens een 19de eeuwse sage een onderaards kasteel had, en Nationaal Park Hainich vormen grote groene vlekken op de kaart. In het Trusetal klettert een 58 meter hoge waterval en vlakbij Saalfeld ligt het grote stuwmerengebied van Duitsland.

Wandelen

Fotograaf Toma Babovic. Bildeigner Thüringer De Duitse deelstaat Thüringen is een vriendelijke thuishaven voor natuurliefhebbers. Een glooiend landschap waarbij heuvels tot bijna 1000 meter hoogte worden afgewisseld door dalen, bossen, rivieren, meren en stuwdammen. Het bekendste natuurgebied is het Thüringer Woud, waar de beroemde wandelroute de “Rennsteig” doorheen loopt. Maar ook het Kyffhäusergebergte, waar de Duitse keizer Barbarossa volgens een 19de eeuwse sage een onderaards kasteel had, en Nationaal Park Hainich vormen grote groene vlekken op de kaart. In het Trusetal klettert een 58 meter hoge waterval en vlakbij Saalfeld ligt het grote stuwmerengebied van Duitsland.

Wandelen
In totaal beschikt Thüringen over 16.000 km goed aangelegde en bewegwijzerde wandelroutes. In verhouding met andere Duitse deelstaten zijn er nergens zoveel gecertificeerde wandelroutes uitgezet. In de omgeving van de wandelroutes bevinden zich wandelvriendelijke logementen, die zich geheel op de behoeften van wandelaars hebben ingesteld.

Fotograaf Toma Babovic. Bildeigner Thüringer De 168 km tellende Rennsteig is een van de traditierijkste en bekendste routes van Duitsland en werd in 2005 verkozen tot mooiste wandelroute van het land. De Rennsteig loopt bijna in z’n geheel over de hoge delen van het Thüringer Wald en duikt vervolgens het Schiefergebirge en het Frankenwald in.
Doorgaans wordt het traject in zes tot acht dagen afgelegd met 20 – 35 km per dag. Maar wie de etappes te lang vindt, kan uiteraard meer tijd uitrekken om van het landschap en de bezienswaardigheden in de omgeving te genieten.

Om de specifieke wandelgebieden beter in kaart te brengen heeft Thüringen tien wandelregio’s aangewezen, variërend van de Rennsteig tot de Zuidharz en UNESCO Biosferenreservaat Rhön.

Actief in de zomer
De vakantieganger die op actief gebied meer wil beleven dan er met de benenwagen of er per fiets op uit te gaan, heeft in Thüringen de keuze uit diverse activiteiten: kanoën over de Werrarivier, deltavliegen met uitzicht over de Hohenwarte-Stausee of verkoeling zoeken in de diverse grotten of mijnen die de regio telt. De Feengrotten van Saalfeld hebben zelfs het Guinness Book of records behaald als ‘kleurrijkste grotten ter wereld’. Maar ook: vlotvaren over de Saale, raften of bergbeklimmen in Tambach-Dietharz, als Tarzan via 60 klimelementen door de lucht te zwingen in ‘Kletterwald Hohenfelden’, of offroad ski-skaten door de natuur. Fotograaf Toma Babovic. Bildeigner Thüringer
In het Hohenwarte-Stausee-meer duikt men in de onderwaterwereld van Thüringen of wat te denken van gezekerd skischansspringen in Steinach? Bij het 'Nordstrand' - een recreatiemeer in Erfurt-Noord – kan zomers niet alleen gezwommen worden, maar kunnen ook de waterski’s worden ondergebonden. Een aangelegde waterskibaan neemt letterlijk het voortouw.

Fotograaf Barbara Neumann. Bildeigner Thüringer Actief in de winter
Maar ook in de wintermaanden verandert Thüringen in een speeltuin voor de actievere toerist. Als de sneeuw het groene landschap bedekt krijgt de Thüringse winter gestalte. De regio beschikt over 74 km aan langlaufloipes en met name de wandelpaden vormen het terrein voor de (sneeuwschoen)wandelaar.

Er is een sneeuwschoenverhuur in Langenbach bij Schleusingen, waar in de omgeving diverse sneeuwschoenroutes (indien gewenst onder begeleiding van een gids) zijn uitgezet.
Maar verrassender is wellicht dat de toerist ook voor de bekende wintersporten als skiën en snowboarden aan zijn trekken kan komen in Thüringen. Met 38 liften en een aantal blauwe en rode pistes is het Thüringer Wald bij voldoende sneeuwval geschikt voor de beginnende tot minder ervaren skiër. Het bekendste skidorp in deze regio is Oberhof, gelegen op 730 meter hoogte. Hier vonden in 2004 en 2009 de Wereldkampioenschappen biatlon plaats en ook de wereldbeker rodelen werd hier in 2009 verreden.
Fotograaf André Regenspurger Bildeigner Thüringer Maar ook andere wintersporten als snowtubing in Oberhof en Siegmundsbur, ijsraften (eveneens in Oberhof) en skispringen op de schans in Lauscha. Last, but not least...in Thüringen kunnen ook de schaatsen ondergebonden worden! Op de ijsbaan van Ilmenau of de overdekte ijsbaan in Erfurt, die is vernoemd naar de wereldbekende schaatster Gunda Niemann-Stirnemann, die opgroeide in de omgeving van Erfurt.


Meer informatie over een vakantie naar Thüringen, Duitsland

Nieuws uit Thüringen Accommodaties in Duitsland
Reportages over Thüringen Wandelroutes in Thüringen
Reisverhalen uit Thüringen Evenementen in Thüringen
Bezienswaardigheden in Thüringen Algemene informatie Thüringen
Heksendansplaats
Nieuws - 28 apr 2012

Tien van de 21 gondels van de kabelbaan Thale Seilbahnen in het berggebied de Harz in Duitsland zijn vernieuwd met een glazen bodem en panoramische ramen.

Vakantietip - 28 sep 2011

Goed een halve kilometer lang is het pad door de boomtoppen van de Hainich. Hier kun je spelen in klimnetten, genieten van beeldhouwwerken en uitkijken over het bos vanuit de uitzichtstoren.

Vakantietip - 28 sep 2011

De Adlersberg is een 849 meter hoge berg in het Thüringer Wald. Bovenop staat een uitzichttoren. Boven bij de toren kun je opzoek gaan naar een geocache. Lees hier meer over wat geocachen is.

Bron www.kyffhaeuser-denkmal.de,
Vakantietip - 28 sep 2011

Het Kyffhauserdenkmal staat boven op de 300 meter hoge berg de Kyffhauser. De omgeving van de berg is vlak waardoor de berg mooi boven het landschap uitsteekt. Het monument staat sinds 1896 boven op de berg.

By Falko Göthel www.quermania.de (selber fotografiert) [CC BY-SA 2.0 de], via Wikimedia Commons
Wandelroute - 21 sep 2011

Midden door het Thüringer Wald loopt een prachtige wandelroute die over alle zeven bergtoppen gaat die meer dan 900 meter hoog zijn.

Vakantietip - 21 sep 2011

De Oberweissbacher Bergbahn is het enige kabelspoor van Thüringen en het steilste bergspoor ter wereld voor spoorwegrijtuigen met normale spoorbreedte. Van het dal- naar het bergstation overwint het spoor bij een stijging van 25 % een hoogteverschil van 323 meter.

Vakantietip - 21 sep 2011

Niet te evenaren en streng geheim: de Thüringer Rostbratwurst. Van de "Thüringer wierook" werd al jaren geleden gesproken als ergens op pleinen van straten, in binnenplaatsen en tuinen een van braadlucht gevulde lichte rookpluim opsteeg. Zowel vroeger als nu is de op houtskool gegrilde originele Thüringer braadworst de niet te evenaren ster van de Thüringer keuken.

Rennsteiggarten Oberhof. Foto RennsteiggartenOberhof.de,
Vakantietip - 21 sep 2011

In Thüringen lokken niet alleen historische tuinen en parken rondom burchten en kastelen, maar nog veel meer tuinarchitectonische bijzonderheden. Het egapark Erfurt, dat het gehele jaar door geopend is, geldt met zijn uitgestrekte bloemperken, plantenkassen, wisselende tentoonstellingen en Duitslands unieke tuinbouwmuseum als één van de mooiste recreatieparken van de deelstaat.

Thüringer Express
Nieuws - 2 jul 2011

Liefhebbers van een de stroomtrein mogen dit niet missen: op 26 augustus vertrekt een stoomtrein vanuit Rotterdam om drie dagen later in het Duitse Thüringen aan te komen.

Rennsteig
Wandelroute - 2 mei 2011

De Rennsteig is het beroemdste en oudste wandelpad van Duitsland. Het is verbonden met veel geschiedenis, sagen en legenden waar je tijdens de wandeling mee kennis maakt. De Rennsteig is een 168 kilometer lang wandelpad dat van Hörschel bij Eisenach naar Blankenstein nabij de de Tsjechische grens loopt. 

Abonneren op Thüringen