Queyras

Via Ferrata in Queyras. Foto Luc Janssen

Queyras

Bergen van Queyras. Foto AkunamatataQueyras is een klein dal in de Franse Hautes-Alpes (regio Provence-Alpes Côte d'Azur). Het dal vormt het Parc Naturel Régional du Queyras en is enkel bereikbaar via de Col d’Izoard (2361 m), via de Col d’Agnel (2744 m) en via de Combe de Queyras. 

Bergen van Queyras. Foto AkunamatataQueyras is een klein dal in de Franse Hautes-Alpes (regio Provence-Alpes Côte d'Azur). Het dal vormt het Parc Naturel Régional du Queyras en is enkel bereikbaar via de Col d’Izoard (2361 m), via de Col d’Agnel (2744 m) en via de Combe de Queyras. 

Ligging
Het natuurpark Queyras ligt zuidoostelijk van Briançon tussen het Nationaal Park des Ecrins en de Italiaanse regio Piemonte (zie Google-kaart). In het park stroomt de rivier de Guil, die ontspringt aan de voet van de Monte Viso (3841 m) en uitmondt in de Durance bij Mont Dauphine (883 m). De dorpjes in het dal liggen tussen de 1300 en 2050 m. Op die manier kun je overdag zonder al te veel moeite en uitrusting dagwandelingen maken tot op 3000 m en ’s avonds weer terug zijn in het dorp. 

Bergen
Bergen van Queyras. Foto AkunamatataDe bergen rondom het dal zijn voornamelijk 3000-ers. Bijvoorbeeld:

  • Pics de la Font Sancte (3385 m)
  • Pic de Rochebrune (3324 m)
  • Punta Ramiere (3303 m)
  • Grand Queyras (3060 m)
  • Gran Queyron (3060 m)

Natuur
Veelvoorkomende dieren zijn onder andere de wolf (niet in het hoogseizoen te zien), de adelaar, verschillende soorten kleine slangen, de gems, steenbok en de Alpenmarmot (herkenbaar aan zijn hoge gepiep). 

Wintersport
De Queyras telt acht skigebieden waar met dezelfde skipas geskied mag worden. Het zijn kleine gebieden, maar in totaal toch 130 km aan pistes met 43 liften. De skigebieden zijn door de zuidelijke ligging behoorlijk sneeuwzeker en gezinsvriendelijk. Het is er rustig en overzichtelijk. Vele andere wintersporten zijn er ook mogelijk, bijvoorbeeld sneeuwschoenwandelen, hondensleetochten, langlaufen en ijsklimmen. De Queyras is Frankrijks derde grootste langlaufgebied.

GR 58
Tour de Queyras. Foto AkunamatataDe GR 58 is een pittige, goedgemarkeerde rondwandeling door het natuurpark de Queyras. In zeven dagen legt een ervaren bergwandelaar het volledige rondje af. De wandeling kun je ook in tien dagen doen.  Je bedwingt daarbij zo'n negen bergpassen waarbij hoogteverschillen van 1000 meter stijgen voorkomen.  De route kan op vele punten worden begonnen of afgebroken. Uitbreidingen, met name in Italiaanse richting, behoren ook tot de mogelijkheden. Alhoewel de meeste wandelaars het rondje tegen de klok inlopen, hoeft dit natuurlijk niet.

Via ferrata
In Châtau-Ville-Vieille vind je La via ferrata de Fort QueyrasVia Ferrata in Queyras. Foto Luc Janssen. Deze klettersteig overbrugt 1400 meter hoogteverschil en het duurt zo’n 2-3 uur om die te beklimmen. Met een lengte van 800 m is deze klettersteig niet meteen de meest technische maar wel een met een mooie omgeving. Verschillende loopbruggen over de rivier de Guil. 

Meer informatie

Office du Tourisme du Queyras
Aiguilles
www.queyras-montagne.com

 

Monviso. Foto: Marcia van Bijnen
Reportage - 11 apr 2016

Wie de Gran Tour del Monviso doet, moet rekenen op een ferme dosis blokkenterrein en de kans op nebbia (nevel) die vanuit de Povlakte aan komt sluipen.

Reportage - 21 mei 2014

Deze trektocht loopt rond de Pics de La Fonte Sancte (3385 m), de hoogste berg van de Queyras. Het avonturengehalte is hoog, want de Col du Sanglier staat in geen enkele Franse publicatie en de Col de la Colette Verte is de mooiste pas van de Queyras. Spannend is hij ook, maar gelukkig is de afdaling via steil gruis-met-grip veel beter dan hij er uitziet.

Winterwandelen in de Queyras. foto Dirk-Sytze Kootstra
Reportage - 22 nov 2013

Het Parc Naturel Régional du Queyras in het zuidoosten van Frankrijk is een ideaal gebied om er in de wintermaanden op uit te trekken.

Vakantie in de Queyras
Reportage - 15 sep 2011

Achter hoge cols en diepe kloven ligt de Queyras stil verscholen in de Zuid-Franse Alpen, omringd door ruige bergketens. Oneindige kilometers verderop, richting het oosten, verdwijnt het mystieke massief in de Italiaanse Povlakte. Door de afgelegen ligging heeft de streek haar authentieke karakter bewaard. De inwoners, de Queyrassins, koesteren deze eigenheid.

Klimmen op de Franse rotsen in de Queyras. Foto Rogier van Rijn
Reportage - 22 mrt 2011

De Queyras is niet direct bekend omwille van zijn steile bergpieken of eeuwige sneeuw. Desondanks heeft dit gebergte ook alpinisten meer dan voldoende te bieden. Genusskletterei op zijn Frans, maar dan met een vleugje Italiaanse flair.

Toerskiën in de Queyras. Foto Rogier van Rijn
Reportage - 14 feb 2011

De lage wintertemperaturen van de Queyras garanderen bijna elk jaar heerlijke poedersneeuw. In de Queyras kun je dus prima toerskiën.

Reisverhaal - 24 nov 2010

De vakantie van 2002 kwam weer in zicht en na alle goede herinneringen van vorig jaar werd het weer camping Le Courounba in Les Vigneaux. We vertrokken 's morgens om 4.30 om de drukte in Maastricht en Luik voor te zijn. Dit verliep allemaal goed. Rond 9.00 uur reden we Frankrijk binnen en het zonnetje scheen al lekker.

Abonneren op Queyras