Winterwandelen in de Queyras. foto Dirk-Sytze Kootstra

Wintervakantie in de Queyras in Frankrijk

Het Parc Naturel Régional du Queyras ligt in het zuidoosten van Frankrijk en is een verzameling van hooggelegen dalen (1500 meter en hoger) tegen de Italiaanse grens. Door de relatief droge lucht, blijft de sneeuw hier goed geconserveerd ook als de zon uitbundig schijnt. Een ideaal gebied om er in de wintermaanden op uit te trekken. Als uitvalsbasis kun je kiezen uit een handvol authentieke dorpen met bescheiden accommodaties. De ‘poort’ naar de Queyras is het gezellige dorp Guillestre.

Beste periode

Voor het sneeuwschoenwandelen kan je van december tot en met maart in de Queyras terecht. Hogerop is wandelen tot in april ook mogelijk. De winter kenmerkt zicht door korte perioden met sneeuwval afgewisseld met langdurige perioden van zon.

Winterwandelen in de Queyras. foto Dirk-Sytze Kootstra

Winterse activiteiten Queyras

Sneeuwschoenwandelen is populair in de Queyras. Er zijn talloze mogelijkheden. Naast sneeuwschoenen, gamaschen en bergwandelschoenen is het raadzaam een lawineset (pieps, schep, sonde) mee te nemen; enige kennis van het inschatten van lawinegevaar is ook nodig, behalve als je op gezekerde loipes en winterwandelpaden loopt. Als je onvoldoende ervaring hebt, sluit je dan aan bij een berggids.

Daarnaast kan je ook langlaufen, toerskiën en alpine skiën. De Queyras heeft vier kleine skigebieden met prachtige pistes en veel loipes. Een wat groter skigebied is La Forêt Blanche, behorend bij de dorpen Risoul en Vars net buiten de Queyras.

Overnachten Quyras

Winterwandelen in de Queyras. foto Dirk-Sytze KootstraHet gebied telt een handvol karaktervolle dorpen met vooral kleinschalige accommodatie. Je vindt met name veel appartementen, huisjes en gîtes. Via onderstaande websites vind je meer informatie. We verbleven net buiten Arvieux. Andere leuke dorpjes zijn Molines, Saint-Véran, Abries, Château-Queyras (met indrukwekend kasteel) en Ceillac.

Vervoer naar Queyras

Ter plaatse is een auto erg handig. Je kunt ook vliegen op Grenoble of Turijn en daar een auto huren. Gap en Briançon hebben een TGV-station.

Kaarten

IGN Carte de randonnée 3537 ET Guillestre en 3637 OT Mont-Viso, 1:25.000.
queyras.aparcourir.com – informatieve site met complete beschrijvingen (in het Frans) inclusief kaartjes van o.a. sneeuwschoenwandelroutes en loipes. Directe link vind je hier.

Winterwandelen in de Queyras. foto Dirk-Sytze KootstraMeer weten?

www.queyras-montagne.com – officiële site van het bureau voor toerisme.
www.queyras.com – voor het reserveren van een verblijf.
queyras.aparcourir.com – zomer-/winterroutes met kaartjes en beschrijvingen (Frans).
'Een landschap als in winterse brochures', Dirk-Sytze Kootstra in Bergen Magazine nummer 4 2013

Laatst bijgewerkt november 2013

Meer inspiratie

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.