Abruzzen

Corno Grande - een van de hoogste toppen in de Abruzzen. Foto wolfango

Abruzzen

Abruzzen is een regio in zuidelijk centraal Italië. De Latijnse vertaling van Abruzzen is 'het land van de zwijnen', maar het is een van de mooiste gebieden die Italië te bieden heeft. Het heeft bijvoorbeeld drie grote nationale parken en één regionaal natuurpark. Het nationale Abruzzo park staat bijvoorbeeld bekend om de vele bruine beren die er nog leven. De regio heeft ook leuke plaatsjes aan zee als Alba Adriatica, Roseto degli Abruzzi en Pineto en mooie meren als het Meer van Barrea en het Meer van Bomba.

De regio is drie keer kleiner dan Nederland en in totaal wonen er 1,3 miljoen mensen. De regio is verdeeld in vier provincies, namelijk Pescara, L'Aquila, Chieti en Teramo. De twee hoogste toppen van de Apennijnen liggen in Abruzzen. De Corno Grande is 2912 meter hoog en de Monte Amaro reikt tot een hoogte van 2795 meter. De Abruzzen is vooral geliefd vanwege haar vier grote natuurparken. Je vindt hier niet alleen rijke bergflora en –fauna, maar ook Apennijse wolven, chamois, wilde zwijnen, stekelvarkens, adelaars en gieren. De meeste gedeeltes van Abruzzen liggen erg afgelegen, maar het is een perfect gebied voor wandelliefhebbers.

Klimaat

De deelstaat heeft een mediterraan klimaat met erg warme en droge zomers. Aan de kust kun je genieten van een gemiddelde milde temperatuur van 23 graden. De Adriatische zee zorgt aan de kustplaatsen voor aangename temperaturen. Wie zich meer naar het midden van Abruzzen verplaatst, moet een beetje hitte niet vervelend vinden. Tijdens hittegolven in centraal-Abruzzen worden er weleens extreme temperaturen gemeten als de 45 graden in 2007.

L'Aquila

Met ongeveer 70.000 inwoners is het industriecentrum L'Aquila de hoofdstad van Abruzzen. Het kleine stadje werd in de 13de eeuw gesticht door keizer Frederik II. De stad heeft meerdere toeristische trekpleisters zoals bronnen, kerken en pleinen. Vooral het historische stadskern is een mooie plek om te zijn. Daar vind je namelijk de Santa Maria di Colemaggio, die ook in de 13de eeuw werd gebouwd. De monumentale basiliek van de heilige Bernardus van Sienna uit de 15de eeuw mag je tijdens een bezoekje aan de stad ook niet missen.

Eigenlijk heb je aan één dag niet genoeg om de hele stad te bekijken. Zo heeft het provinciaal gesfeerde L'Aquila naast de vele steegjes ook mooi geplaveide en autovrije straten met arcades en exclusieve winkels. De stad heeft ook iets met het getal 99. Het wordt namelijk gezegd dat er 99 pleinen, kerken en fonteinen zijn. Dat klopt waarschijnlijk niet helemaal, maar bij de Fontana 99 Canelle in ieder geval wel. Fontana 99 Canelle is een fontein waar het water uit 99 leeuwenkoppen spuit. Nog niet genoeg gezien? Dan kan je het skelet van een gigantische mammoet bekijken in het Nationaal Museum van Abruzzen.

Wandelen ind e Abruzzen

Abruzzen wordt ook wel de groenste regio van Italië en Europa genoemd en is met haar vele hoge bergen een perfecte plek om te wandelen. Het gebied zit vol met leuke makkelijke wandelroutes van 10 km, zoals de Rif La vecchia Sirente. Ervaren wandelaars kunnen moeilijkere routes nemen als de 32 km lange trek door Gran Sasso. Veel wandelroutes door het groene gebied zijn nog niet ontdekt door het grote publiek, dus je kunt tijdens het wandelen ook helemaal tot rust komen zonder last van anderen te hebben.

Vakantiegangers op zoek naar mooie wandelingen kunnen het best naar Nationaal Park Gran Sasso afreizen. Je klimt richting de top van de Corno Grande zo boven de boomgrens uit om te wandelen over uitgestrekte grasvlaktes. Hier word je verwelkomt door koeien, schapen en paarden om te eindigen bij bijvoorbeeld een hotel waar Mussolini aan de geallieerden ontsnapte. Onervaren wandelaars kunnen vanuit de Fonte Cerreto ook met de kabelbaan omhoog. Voordat je er erg in hebt wandel je naast de mooiste rivieren, bergen, bossen, akkers en meren. 


Meer informatie over een vakantie naar de Abruzzen, Italië

Nieuws uit de Abruzzen Accommodaties in Italië
Reportages over de Abruzzen Wandelroutes in de Abruzzen
Reisverhalen uit de Abruzzen Evenementen in de Abruzzen
Bezienswaardigheden in de Abruzzen Algemene informatie Abruzzen

 

Reportage - 4 sep 2013

De Abruzzen liggen midden in Italië. tussen Rome en Pescara.

Bergen - meren en veel groen in Abruzzo
Reportage - 5 jan 2013

Abruzzo heeft het meest uitgestrekte en hoogste bergmassief van de Apennijnen, met bergtoppen die bijna tot drieduizend meter reiken.

Abonneren op Abruzzen